BiH
0

Hahn na izložbi u Briselu: Nikada ne zaboraviti genocid u Srebrenici

FENA
Komesar Evropske unije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn kazao je na otvoranju izložbe fotografija "Žene Srebrenice" u Briselu da je genocid u Srebrenici ostavio ožiljak ne samo na jugoistočnoj Evropi nego i Evropi u cjelini, ali i nebrojene duboke rane što svima nalaže obavezu da se taj zločin nikada ne zaboravi.

Izložba je otvorena jučer povodom obilježavanja 20. godišnjice stravičnog zločina u Srebrenici i prikazuje lica 40 žena iz Srebrenice koje su izgubile svoje voljene u masakru koji se desio u julu 1995. godine.

Svaki portret fotografa Seada Husića poziva posjetioce izložbe da odaju počast žrtvama, posvećivanjem minute šutnje i poštovanja, kroz oči onih koji su preživjeli i nekih koji su ostali u Srebrenici.

Cilj ove izložbe je i istaći ideju da pomirenje ostaje osnovni cilj angažmana Evropske unije u Bosni i Hercegovini, kao i na cijelom Zapadnom Balkanu.

Hahn je u tom smislu istaknuo da je sada važno izgraditi povjerenje između naroda u Bosni i Hercegovini i cijelom regionu te je poželio da ova godišnjica, koja je prvenstveno sjećanje na žrtve genocida, istovremeno bude podsticaj za šire pomirenje.

Pomirenje društva na lokalnom, državnom i regionalnom nivou ostvaruje se i kroz sudske postupke za ratne zločine, a da bi se to ostvarilo Evropska unija je u proteklih dvadeset godina podržala brojne inicijative, uključujući i rad Međunarodne komisije za nestale osobe i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Provedeno je i nekoliko aktivnosti za jačanje kapaciteta sudova i tužilaštava širom BiH u obradi neriješenih predmeta ratnih zločina, kao i konsolidovanju kapaciteta ovih tijela po pitanju brige o svjedocima i zaštite i podrške svjedoka.

Grupa organizacija civilnog društva iz BiH, koja se bavi pitanjima ljudskih prava i pomaže žrtvama genocida, učestvovala je u ceremoniji otvaranja, u okviru programa "Ljudi ljudima" koji finansira Podrška civilnom društvu.

Izložba, koja je otvorena u sjedištu Evropske komisije (zgrada Berlaymont), bit će otvorena za posjetitelje do 24. jula, saopćeno je iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.