{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Videoprojekcija na fasadi Historijskog muzeja u Sarajevu posvećena Srebrenici

11.7.2015. u 21:39
222
Videoprojekcija na fasadi Historijskog muzeja u Sarajevu posvećena Srebrenici
222
I Historijski muzej u saradnji s lokalnim umjetnicima organizuje događaja povodom obilježavanja 20. godišnjice genocida uz Srebrenici.
U saradnji sa lokalnim i međunarodnim partnerima, tj. Evropskim opservatorijem sjećanja, u Historijskom je muzeju sinoć otvorena izložba Alfonsa Rodrigueza "Sjećanje na genocid", a večeras su organizovali javni događaj posvećen Srebrenici i široj publici koji će se odvijati na fasadi Historijskog muzeja BiH.

"Historijski muzej Bosne i Hercegovine se želio uključiti u obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici jer smatramo da kao Historijski muzej treba da se bavimo proučavanjem, istraživanjem i prikupljanjem historijske građe, a Srebrenica je jedna od najvažnijh tačaka u nedavnoj bh. prošlosti", kaže za Klix.ba Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja BiH.

Na fasadi ovog muzeja se nalazi grafit sa crnim konturama, a crtež će se mapirati kamerom, nakon čega će se projekcijom stavljati boje, te projicirati imena žrtava genocida.

U ovom projektu učestvuju Saša Peševski, Muhamed Baručija i Rikardo Druškić, te mladi umjetnici okupljeni oko kolektiva Kreaktiva, koji će praviti bosanskohercegovačku Guernicu.

Program počinje uskoro, trajat će sve do ponoći, a iz Historijskog muzeja pozivaju građane da posjete ovaj događaj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: