{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Konferencija u Sarajevu: Genocid u Srebrenici, ka trajnom sjećanju

7.5.2015. u 14:21
0
Konferencija u Sarajevu: Genocid u Srebrenici, ka trajnom sjećanju
0
Konferencija u Sarajevu: Genocid u Srebrenici, ka trajnom sjećanju
Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka 12. i 13. maja 2015. godine organizuje konferenciju pod nazivom "Genocid u Srebrenici: Ka trajnom sjećanju".
Povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici, Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka pod pokroviteljstvom Reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, organizuje međunarodnu naučnu konferenciju koja ima za cilj da ukaže na važnost memorijalizacije genocida i kolektivnog sjećanja.

Izlagači su domaći, ali i strani eksperti kao i odabrani učesnici koji su se bavili ratom i genocidom u Bosni i Hercegovini. Vrijednost ove konferencije je što će u njoj učestvovati ukupno 27 izlagača naučnika koji se bave memorijalizacijom Holokausta kao i genocida u Ruandi. Time ova konferencija nudi i komparativni pristup. Planirane sesije će sagledati genocid iz različitih perspektiva: sociološke, pravne, političke i historijske.

Uvodničari konferencije bit će Sir Geoffrey Nice, Dr. Azmi Waqar i Amor Mašović. Svoje prisustvo na konferenciji potvrdili su i Sonja Biserko, Marko Atilla Hoare, Samuel Totten, Jonathan Weiss, Talis Miches i mnogi drugi.

Ovu konferenciju prati i dragocjena izložba Muhameda Mujkića čije fotografije prikazuju masovne grobnice u cijeloj Bosni i Hercegovini i svjedoče sistematskom istrebljenju Bošnjaka.

Konferencija će se održati u prostorijama Velike sale u Gazi Husrev-begove biblioteke, a otvaranje izložbe zakazano je za 11. maj 2015. godine u 19:10 na istom mjestu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: