{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dosad ekshumirani posmrtni ostaci 7.057 osoba s područja Srebrenice i Žepe

F
12.5.2015. u 15:56
0
32
Dosad ekshumirani posmrtni ostaci 7.057 osoba s područja Srebrenice i Žepe
0
Dosad ekshumirani posmrtni ostaci 7.057 osoba s područja Srebrenice i Žepe
Amor Mašović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Direktor Instituta za nestale osobe BiH Amor Mašović kazao je danas novinarima u Sarajevu da su, od 8.372 registrirane nestale osobe s područja Srebrenice i Žepe, dosad zasigurno ekshumirani posmrtni ostaci njih 7.057.
"Većina srebreničkih masovnih grobnica su sekundarnog tipa, poneke čak i tercijarnog. Tako da je većina od tih sedam hiljada tijela nekompletna. Samo manji broj tijela koja su pronađena na površini ili u primarnim masovnim grobnicama (kao što su one obrađene 1996. godine od istražitelja Haškog tribunala) su kompletna", kazao je on.

Prema njegovim riječima, oko 150 žrtava koje su nesumnjivo žrtve genocida u Srebrenici nema DNK podudaranja s krvlju preživjelih srodnika.

"Oni su pronađeni u istim masovnim grobnicama u kojima i Srebreničani koji su identificirani, ali mi njihova imena i prezimena ne znamo i najvjerojatnije ćemo teško doći do toga jer se vjerovatno radi o ljudima koji nemaju tako bliske srodnike od kojih bi bilo moguće uzeti referentne uzorke krvi. Ali, i oni su među onih 7.057", kazao je.

Očekuje se da bi, nakon ovogodišnjeg 11. jula, u Memorijalnom centru Potočari broj pokopanih posmrtnih ostataka mogao dostići 6.800, a oko 150 ih je sahranjeno u lokalnim mezarima izvan Potočara.

"Sasvim je izvjesno da određeni broj žrtava genocida u Srebrenici, kao i generalno žrtava na cijelom prostoru BiH nikad neće biti pronađen", kazao je Mašović.

Azmi Waqar iz britanske organizacije "Sjećanje na Srebrenicu" naglasio je danas u Sarajevu da će, povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici, u Velikoj Britaniji raznim aktivnostima cijela sedmica od 5. do 12. jula biti posvećena sjećanju na ta dešavanja u Srebrenici.

Organizaciju "Sjećanje na Srebrenicu" uspostavila je vlada Velike Britanije, a angažirana je na aktivnostima koje se tiču sjećanja na Srebrenicu.

Mašović i Waqar su među sudionicima međunarodne konferencije "Genocid u Srebrenici: Ka trajnom sjećanju", koja se održava u Sarajevu u organizaciji Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, a pod pokroviteljstvom reisu-I- uleme Husein ef. Kavazovića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: