Kultura
0

Otvara se Centar za restauraciju Zemaljskog muzeja BiH

Klix.ba
Centar za restauraciju Zemaljskog muzeja BiH otvara se danas u Sarajevu.

"Danas otvaramo vrata Centra za konzervaciju i restauraciju Zemaljskog muzeja, prve strukture ovog tipa u Bosni i Hercegovini. To je značajno dostignuće koje se postiglo zahvaljujući Visokom institutu za konzervaciju i restauraciju iz Rima i posvećenosti uposlenika muzeja. Istovremeno, riječ je o početku partnerstva koje je pokrenuo ministar Gentiloni kroz realizaciju Sporazuma o saradnji iz oblasti kulture između naše dvije države, koji će u narednim godinama omogućiti povećanje opremljenosti Centra i profesionalnu osposobljenost osoblja", kazao je ambasador Italije u BiH Ruggero Corrias.

Otvaranje Centra će se održati uz prisustvo ministra civilnih poslova BiH Adila Osmanovića, direktorice Škole za visoko obrazovanje Vrhovnog Instituta za konzervaciju i restauraciju (ISCR) iz Rima Donatelle Cavezzali i direktora Muzeja Mirsada Sijarića.

Otvaranje Centra bit će propraćeno izložbom "Reliving the past: Tradition and Perspective", u organizaciji Zemaljskog muzeja i ISCR-a, pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Italije.

Centar za konzervaciju i restauraciju, jedinstven u Bosni i Hercegovini, finansiralo je Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije, uz realizaciju Vrhovnog instituta za restauraciju i konzervaciju iz Rima, u sklopu Sporazuma o saradnji iz oblasti kulture, obrazovanja i sporta zaključenog između Italije i Bosne i Hercegovine.

U skladu sa tim sporazumom, 31. maja su počeli specijalistički kursevi iz konzervacije i restauracije muzejskih eksponata od metala. Tečajeve drže talijanski eksperti iz ISCR-a lokalnim uposlenicima. Prvoj sedmici kurseva prisustvuju i studenti arheologije i konzervacije iz cijele Bosne i Hercegovine.

Na otvaranju izložbe, predviđenom za 18 sati, posjetitelje će dočekati "Sbandieratori di Gubbio" (Barjaktari iz Gubbija), koji će nastupiti ispred Zemaljskog muzeja. Ova folklorna grupa, prvi put u Bosni i Hercegovini u cilju proslave 70. godišnjice Republike Italije, u Italiji je najpoznatija po očuvanju i promociji igara sa zastavama, tradicionalnoj umjetnosti koja datira još od srednjeg vijeka i koja se svake godine proslavlja u maju, tokom obilježavanja "Palio della Balestra" u Gubbiju.

Nakon ovog događaja, na koji je ulaz slobodan, uslijedit će koktel.