Kultura
36

U Zemaljskom muzeju BiH otvoren Centar za konzervaciju i restauraciju

Fena
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Svečano otvorenje Centra za konzervaciju i restauraciju Zemaljskog muzeja BiH upriličeno je danas u Sarajevu, a rezultat je partnerskog programa Zemaljskog muzeja i italijanskog Vrhovnog instituta za konzervaciju i restauraciju.

Program je finansiralo Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije, a ambasador te zemlje u BiH Ruggero Corrias izjavio je da se partnerstvo ogleda u obuci radnika Zemaljskog muzeja, saradnji s italijanskim Institutom i doniranoj opremi za Centar.

Potcrtao je da Zemaljaski muzej nije muzej ni Srba, ni Hrvata, ni Bošnjaka, ni ostalih, već naslijeđe koje je zajedničko za čitav svijet, te dodao da se u tom naslijeđu i on kao Italijan prepoznaje jer sadrži neke ostatke iz rimskog perioda koje nije vidio nigdje drugo.

Direktor Zemaljskog muzeja BiH Mirsad Sijarić zahvalio je na podršci i rekao je da je ovo veliki dan za muzej, koji je i do sada obavljao te radove ali će oni sada biti na višem nivou.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović istakao je da nema sumnje da će bogato iskustvo, stručnost i znanje italijanskih stručnjaka biti od velike pomoći da sačuvamo i zaštitimo našu kulturnu baštinu, te da očekuje da Centar za konzervaciju i restauraciju postane jedan od najmodernijih u regiji.

Prije ceremonije otvorenja Centra upriličen je nastup italijanske folklorne grupe zastavničara iz Gubija "Sbandieratori di Gubbio".

Također, u Zemaljskom muzeju BiH otvorena je zajednička izložba s Vrhovnim institutom za konzervaciju i restauraciju iz Rima pod nazivom "Otkrivanje prošlosti: tradicija i perspektive".

Partnerski program pokrenula je Ambasada Italije u BiH povodom 70. godišnjice Republike Italije.