Protest kulturnih radnika
0

Narodno pozorište Sarajevo samo egzistira

Sarajevo-x.com
Protest pred Narodnim pozorištem (Foto: Fotoservis.info)
Protest pred Narodnim pozorištem (Foto: Fotoservis.info)
Kulturni radnici iz Sarajeva okupili su se danas ispred Narodnog pozorišta Sarajevo kako bi izrazili svoje negodovanje protiv neodgovornosti vlasti koja je dovela do gašenja najstarije kulturne institucije u Hercegovine, Narodnog pozorišta Mostar.

Među okupljenim kulturnim radnicima, bio je i Nermin Tulić, glumac i direktor Pozorišta mladih u Sarajevu, koji je došao kako bi pokazao solidarnost sa mostarskim kolegama. On ističe da odnos prema kulturi u državi nikada nije bio gori.

"Od 1945. godine pa nadalje kulturi u Sarajevu nikada nisu uzete pare. Sad je kulturnim ustanovama uzet veliki novac, pozorišta, biblioteke, galerije jedva preživljavaju. Stalno ponavljam, jedan od uzroka ovog haosa, kriminala i svega najcrnjeg jeste to što je kultura na margini. Kultura vlast ne interesuje, uopće ih ne interesuje, osim kad im treba da se uslikaju negdje“, ogorčen je Tulić.

Narodno pozorište koje je ove godine trebalo proslaviti 60. godina pozorišta, godinama se suočavalo sa brojnim ekonomskim problemima, no svjetla na pozornici nisu gašena sve dok ih Gradska uprava nije ostavila bez novčića. Naime, Gradsko vijeće Grada Mostara je 2007. godine je bez ikakve naknade osnivačka prava nad Pozorištem ustupilo Hercegovačko-neretvanskom kantonu, koji ta prava ni do sada nije preuzeo.

Operski pjevač i dopredsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Ivica Šarić istakao je Mostar oduvijek imao bogat kulturni život, pa tako i prepoznatljiv imidžu u svijetu.

"Danas je to pozorište u Mostaru, sutra će biti neki drugih teatar. Mi već imamo primjedbe da ne otvaramo nova pozorišta, a sad su se svi razgovori usmjerili ka mogućem gašenju postojećih. No, ja sam jedan od onih koji tvrdi da nikada nije u pitanju novac, niti recesija niti smanjenje budžeta, samo je pitanje da li to nekoga interesira, da li iko razmišlja o tome i da li će dati podršku“, ističe Šarić.

Direktor galerije Collegium Artisticum Strajo Krsmanović istakao je da Narodno pozorište Mostar samo jedna od značajnih kulturnih institucija u državi koje nemaju svog osnivača.

"Umjetnička galerija, Kinoteka, Zemaljski muzej, sve su to temelji državnosti, kulturne pozicije u ovoj državi koje nemaju osnivača, nemaju upravne odbore i nemaju stabilne prihode“, upozorio je on.

Glumac i direktor Drame Narodnog pozorišta Sarajevo Ermin Sijamija smatra da se trebamo zapitati za sudbinu države koja dopusti da se ugasi jedno pozorište. On je podsjetio da se zadnjih sedam godina mostarsko Narodno pozorište nalazi u teškom stanju, no da su se svi digli na noge kada je već sve bilo prekasno.

"Mostar je samo odraz kompletne slike države. Sarajevsko Narodno pozorište i ostalo pozorišta su bukvalno ugašena, samo u odnosu na njih, mi imamo plate. Sramota je da Narodno pozorište u Sarajevu od maja do februara naredne godine neće imati premijeru na velikoj sceni, znači do nove budžetske godine. A kako su i ta sredstva upitna, jednostavno ne možemo ništa planirati“, kazao je on.

On je poručio da crne zastave koje prekrivaju zgradu Narodnog pozorišta u Sarajevu, nažalost nisu samo zbog mostarskog, već i zbog drugih pozorišta koje možda čeka ista sudbina.