Kultura
0

Napretkov svečani Božićni koncert oduševio publiku

Sarajevo-x.com
Virtuoznost, svečarska atmosfera te vrhunske izvedbe Božićnih pjesama oduševile su posjetitelje sinoćnjeg Božićnog koncerta u prepunoj dvorani Narodnog pozorišta u Sarajevu. Koncert je održan u organizaciji HKD-a Napredak i suorganizaciji Ambasade Republike Slovenije, Sarajevske filharmonije i Narodnog pozorišta.

Uz pratnju simfonijskog orkestra Sarajevske filharmonije i uz dirigovanje Mate Bekavca, ujedno jednog od svjetskih virtuoza na klarinetu, nastupili su: Marta Močnik (sopran), Mate Bekavac (klarinet), Aco Biščević (kontra tenor, čembalo) i Armando Puklavec, (bariton).

  Marta Močnik izvela je vrlo zahtjevne Mozartove koncertne arije poput Ch'io mi scordi di te? – non temer amato bene te Et incarnatus est. Marta je magistrica solo pjevanja te dobitnica mnogih nagrada za najbolje solo izvedbe.

  Aco Biščević je izveo Mozartovu ariju iz Čarobne frule Dies Bildnis isst bezaubernd schön i Rossinijevu Ah! – Segnar in vano io tento. Aco je dobitnik Prešernove nagrade za studente, jedne od najvećih nagrada u Sloveniji za solo pjevanje.

  Armando Puklavec, prvak Sarajevske opere i dobitnik brojnih nagrada na međunarodnim pjevačkim takmičenjima, je izveo pučke Božićne pjesme Veselje ti navješćujem i Radujte se narodi.

Izvedene su i dvije Božićne pjesme na slovenskom: Tiha zemlja i Božična noć u interpretaciji Marte Močnik i Ace Biščevića.

  Dirigent Mate Bekavac osim ravnanja Simfonijskim orkestrom Sarajevske filharmonije, izveo je dva djela na klarinetu u svojoj virtuoznoj interpretaciji: G. Rossini Introdukcija, tema i varijacije i poznatu Amazing Grace.
  Na kraju koncerta svi izvođači otpjevali su zajedno na slovenskom i hrvatskom Tihu noć.

  Kao i svake godine na koncertu je nazočio velik broj osoba iz javnog, političkog i vjerskog života.

  Sav prihod od koncerta namijenjen je Napretkovoj Zakladi za Sveučilište i stipendiranje.