Popularno djelo
202

Nakon 30 godina Sarajlije uživale u čuvenoj operi "Carmina Burana"

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
U Sarajevu je večeras nakon 30 godina izvedena prva baletna opera "Carmina Burana". Više od 200 umjetnika iz Sjeverne Makedonije, BiH, Turske, Portugala, Rusije i Srbije izvelo je jedno najpopularnijih djela klasične muzike u dvorani "Mirza Delibašić".

Djelo nastalo po antalogijskoj kantati Carla Orffa, pred sarajevskom publikom izveli su solisti Dean Stoev (tenor), Nada Talevska (sopran) i Andrea Zaupa (bariton).

Na sceni su bili učesnici simfonijskog orkestra, hora, solista, baletnog ansambla i dječijeg hora mališana iz sedam bh. gradova.

Realizacija i postavka čuvene opere okupila je izvrsne umjetnike - scenograf je Miodrag Tabački iz Srbije, koreografiju i libreto potpisuje znameniti Can Arslan iz Turske, baletni kostimograf je Gizem Betil iz Turske, operni kostimograf je Elena Doncheva iz Sjeverna Makedonije, odakle dolazi i režiser Dejan Proshev.

Pred sarajevskom publikom "Carmina Burana" je izvedena zahvaljujući Fondaciji za kulturu i obrazovanje "Amadeus" i maestru Emiru Nuhanoviću, te direktoru Državne Opere i Baleta Sjeverne Makedonije Vasku Ristovu.

Nuhanović ove godine obilježava 35 godina umjetničkog rada pa je večerašnje izvođenje ovog opernog djela svojevrsna proslava.