Scena NPS-a
126

Na probi opere "Don Carlo" u Sarajevu: O vojnoj i političkoj opsesiji koja melje naše emocije

S.H.P.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Opera Giuseppea Verdija "Don Carlo" bit će premijerno izvedena na daskama Narodnog pozorišta u Sarajevu 14. decembra 2019. godine. Ova grandiozna opera bit će posljednja premijera za ovu godinu u Narodnom pozorištu u Sarajevu, a reporter portala Klix.ba večeras je bio na probi ove opere.

Opera Don Carlo je na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu posljednji put izvedena daleke 1963. godine. Čak sedam gostiju iz četiri zemlje iz regije radilo je na premijeri ove opere.

Jedan od njih je i dirigent Ivo Lipanović iz Hrvatske. Kazao je da ova opera zahtjeva veliki hor i veliki orkestar, soliste koji moraju biti na vrhunskom nivou da bi se ona mogla izvesti kako treba. Opera traje tri i po sata, ali je po Lipanovićevim riječima izuzetno interesantna.

"Don Carlo" se bavi historijskom temom, tačnije periodom kada je španski kralj Filippo II oženio Elizabeth de Valois koja ga ne voli i u koju je bio zaljubljen njegov sin.

Kralja Filippea II igra Ivan Šarić i ovo je za njega njegova životna uloga. Njegov brat Leonardo Šarić igra Velikog inkvizitora. Adema Pljevaljak-Krehić utjelovit će lik Elizabeth de Valois.

"U ulozi Don Carla imamo Amira Saračevića i Stjepana Franetovića. Dva potentna i izvanredna pjevača. Ovo je jedna podjela u kojoj nema slabe tačke, u kojoj nema uloge za koju bi se moglo reći trebao je doći neko drugi", rekao je dirigent Ivo Lipanović.

Ulogu Rodriga utjelovio je operski pjevač Vladimir Andrić iz Srbije. Kazao je da Narodno pozorište u Sarajevu ima fenomenalne pjevače, te dodao kako će sudeći po probi on i njegove kolege u subotu napraviti pravi spektakl.

"Predstava je jako dugačka i teška, ali smo je uspješno skratili. Jedna od najvećih baritonskih rola u operi, uloga Rodriga makriza od Pose je vokalno fenomenalna prilika da pokažete sve što znate, ali je nešto nezahvalnija glumački, možda ne tako očigledna kao neke druge role. On je jedan plemić koji je vojnik prije svega i koji ima vrlo visoke moralne norme. Od njega se ne očekuje da previše emotivno reaguje. On samo ima nekoliko izliva kada pobjesni pred kraljem i Eboli. To je lik koji slijedi vojnički karakter", objasnio nam je Andrić.

Jedan od solista je i Nedim Bašić koji je u operi utjelovio lik starog fratra. U razgovoru nam je kazao da ga publika neće moći prepoznati na sceni jer se pojavljuje u plaštevima na početku i kraju opere.

U pomoć pripreme opere "Don Carlo" priskočio je i hrvatski režiser Goran Golovko. Kazao nam je kako je velika čast i odgovornost predstaviti ovu operu u Sarajevu.

"Ovo je grad velikih umjetnika, jednog velikog teatarskog festivala, velikog filmskog festivala i stoga s velikom odgovornošću pristupam ovoj režiji”, rekao je Goran Golovko.

Opera "Don Carlo", priča nam Golovko, napisana je za Parisku operu u pet činova, ali joj je Verdi skinuo prvi čin kada ju je priređivao za Milansku skalu.

Naglasio je da je opera veoma komplicirana u dramaturškom smislu ali da je zapravo samo potrebno pratiti Verdijevu muziku u kojoj nema praznog hoda.

"Postaviti operu Don Carlo u Sarajevu velika je čast i i odgovornost, budući da ova opera govori o vojnoj i političkoj opsesiji koja svojim složenim i nemilosrdnim mehanizmima melje naše emocionalne sklopove, a Sarajevo je grad preko čijih se leđa lome svi politički interesi i konflikti poznatog nam svijeta", kazao je Goran Golovko.

U operi još učestvuju Sanja Anastasia iz Njemačke, Sonja Milenković Theodosiou iz Grčke, Marko Kalajanović, Melisa Hajrulahović-Tomić, Aida Čorbadžić, Ileš Bečei, Dragana Glumac, te Dunja Gelineo Kajević.

Premijera Don Carla najavljena je za subotu 14. decembara u 19:30 sati, a prva repriza je 16. decembra u isto vrijeme.