Djela mladih autora
94

Na Ilidži upriličena izložba umjetničkih fotografija "Sarajevo u očima tvojim"

B. R.
Izložba umjetničkih fotografija "Sarajevo u očima tvojim" (Foto: Nedžad Spahalić)
Izložba umjetničkih fotografija "Sarajevo u očima tvojim" (Foto: Nedžad Spahalić)
U Domu kulture na Ilidži (bivše Kino Igman) jučer je upriličena izložba umjetničkih fotografija "Sarajevo u očima tvojim", a riječ je projektu koji se provodio tokom oktobra i novembra ove godine.

Autor projekta je Udruženje "Kritika", a projekat je podržao Kanton Sarajevo. Cilj je bio podržati mlade, afirmisane i djelomično afirmisane fotografe te doprinijeti promociji umjetničke fotografije kao značajne grane stvaralaštva i kulturno-historijskog naslijeđa Sarajeva.

Konkurs za dostavu radova, na koji su se mogli prijaviti osobe starosti od 15 do 30 godina, trajao je od 25. oktobra do 10. novembra i na njega je pristiglo 76 radova. Radove su prijavili uglavnom srednjoškolci i mladi.

Komisiju za izbor radova činili su osobe iz grafičkog dizajna, multimedije, fotografije, likovne kulture te historijskih nauka. Izabrali su 35 najboljih radova od 27 autora čija su djela predstavljena na izložbi u sali Doma kulture u sklopu ustanove Kulturno-sportski i rekreacioni centar Ilidža.

Autori čiji su radovi predstavljeni bili su: Aldijana Fehratović, Sabina Behrem, Naila Beganović, Emina Čovrk, Lejla Sarić, Nejla Rašidović, Vedad Alihodžić, Delila Dervišević, Amina Serdarević, Selma Zečić, Džejla Čavčić, Rudi Jovanović, Elma Pojata, Lamija Talić, Lamija Sporišević, Amina Abaspahić, Naida Crnovršanin, Anida Hebibović, Farah Ajanović, Nejla Tefterdarija, Đulijana Osmanović, Gabrijela Vlahović, Harun Alihodžić, Bakir Islambegović, Amar Sofić, Ainur Ahmetović i Derviš Hadžimuhamedović.

"Ovo je izuzetan projekat kojim mladima daje prilika da ljubav prema umjetnosti, ali i stavove, kritike i stilska rješenja iskažu u javnom prostoru. Ilidža postaje prepoznatljivo mjesto ovakvih okupljanja i to me izuzetno raduje, posebno kada su u pitanju mladi, kultura mladih i njihovo stvaralaštvo koje je neophodno u izgradnji našeg društva kao cjeline. Jedna prelijepa izreka kojom smo započeli program glasi: 'Ako tražite gdje je pakao, pitajte umjetnika. Ako nema umjetnika, onda ste već u paklu'", izjavio je saradnika na kreiranju izložbe Faris Šačić.

Prema njegovim riječima, sve dok imamo ovakve mlade ljude koji se bave stvaralaštvom, bez obzira da li to radili profesionalno ili samo iz ljubavi, Bosna i Hercegovina, Sarajevo i Ilidža imaju budućnost.