Prvi put u Sarajevu
10

Legendarni američki jazz i blues gitarista James Blood Ulmer na XX1. Jazz Festu Sarajevo

Klix.ba
Legendarni američki jazz i blues gitarista James Blood Ulmer će publiku XX1. Jazz Festa Sarajevo svojim solo koncertom odvesti na putovanje kroz vrijeme, natrag u davna vremena delte Mississippija, ali i naprijed u svijet free jazz improvizacije i "harmolodičnog" bluesa.

Ovaj američki gitarista i vokalista zadivljujućeg baritona je pet decenija dugu karijeru započeo sedamdestih godina u New Yorku. Sarađivao je sa Artom Blakeyem, Paulom Bleyem i Ornetteom Colemanom, a već decenijama eksperimentira u free jazzu, soulu, be-bopu i rocku. Posljednjih godina predan je bluesu.

Magazin Rolling Stone proglasio ga je "najoriginalnijim gitaristom nakon Jimija Hendrixa", a Detroit Free Press ga je nazvao "divlje originalnim gitarističkim herojem".

Ulmerova briljantna tehnika muziciranja u kombinaciji sa privlačnim vokalom na sceni dočaravaju autentičnu atmosferu bluesa koja slušaoce ne ostavlja ravnodušnim.

Koncert američkog umjetnika bit će održan u Domu policije 4. novembra, a ulaznice se po pretprodajnim cijenama mogu kupiti ili rezervirati na www.jazzfest.ba.