Kultura
14

Kahrović-Posavljak: "Koščice" su poezija koja promišlja smrt ubijene dječice

FENA
Amila Kahrović-Posavljak (Foto: FENA)
Amila Kahrović-Posavljak (Foto: FENA)
Nagrada "Mak Dizdar", koju tradicionalno dodjeljuje manifestacija "Slovo Gorčina" mladom pjesniku za prvi neobjavljeni rukopis poezije, ove će godine biti dodijeljena Amili Kahrović-Posavljak za rukopis pod nazivom "Koščice".

Nagrada će autorici biti uručena sutra u Stocu na manifestaciji "Slovo Gorčina", a ona u izjavi za Fenu ističe da joj je ovo priznanje veoma bitno, "kako u ličnom smislu tako i u smislu kulturnog ambijenta".

"Već samo postojanje ovakve manifestacije je veliki kulturni događaj, kojem se odavno divim", kazala je Kahrović-Posavljak.

Govoreći o tematici kojom se bavi u rukopisu, navodi da su "Koščice" poezija koja promišlja smrt te je "njena neumitnost čudnovat fenomen i čini se jedna od najtežih tema u književnosti".

"U tom smislu 'Koščice' idu iznad pukog odavanja počasti, one su nekakav čudnovat dosluh s onima koji su izginuli u ratu, prvenstveno s djecom jer sam kao dijete preživjela prvo zarobljavanje na Grbavici, a onda nakon razmjene i opsadu Sarajeva, i još u sebi nosim mrtve oči svojih drugova i drugarica iz razreda. Kako sam u jednoj od svojih ranijih pjesama napisala: nije lako hoditi zemljom zasijanom kostima. Nama su smrt i neraščišćeni računi s ratnim zločincima ostali teško breme", kaže Kahrović-Posavljak.

Navodi da su "Koščice" malene, nedozrele dječije kosti koje su ubili veliki ideolozi, vojnici i njihovi pomoćnici i rasuli po raznoraznim grobnicama".

"Već same te slike kojima smo svjedočili - da dubinu dječije nevinosti za jedan tren smijeni dubina smrti i to one koja je posljedica ratnog zločina - strašna su i ozbiljna tema", naglašava autorica.

Na ovogodišnjoj manifestaciji "Slovo Gorčina" gost je Darko Cvijetić, pjesnik koji svojom poezijom također promišlja smrtnost, "premeće kosti".

Govoreći o tome kako ove godine u manifestaciji učestvuju dva pjesnika kojima je smrt tema pisanja, Kahrović-Posavljak kaže da je Cvijetić odličan pjesnik i jedan od rijetkih čija je poezija strašno i fundamentalno "kopanje po kostima".

"To su strašne i velike potrage, ali na njima valja istrajati. Znati da postoji još neko ko se uhvatio u promišljanje o kostima po kojima smo prisiljeni svakodnevno hoditi, nudi slutnju nekakve nade", kaže ovogodišnja dobitnica nagrade "Mak Dizdar".

Amila Kahrović-Posavljak rođena je u Sarajevu 1984. godine. Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu stekla je zvanje magistra književnopovijesnih znanosti. Objavljivala je znanstvene i književno-kritičke članke u brojnim časopisima. Radila je kao novinarka u Oslobođenju i magazinu Dani, kao i kolumnistica portala Autograf.hr. Suradnica je portala Tačno.net. Poeziju je objavljivala i na portalu Strane.ba.