Od izložbe do koncerta
123

Drugi dan Festivala kulture "Slovo Gorčina" zaključen izvanrednim programima na Radimlji

N. O.
Drugi dan festivala kulture "Slovo Gorčina" u Stocu nadogradio je svoju atmosferu kroz spektar raznovrsnih programa, koji su se skladno nadopunjavali, ali opet samostalno gradili, svaki sa svojim specifičnim porukama i pričama o temeljnoj strukturi.

U jutarnjim časovima svečano je otvorena izložba , "Reject" bh. umjetnika, odnosno grafičara mlađe generacije, Denisa Haračića, koji je predstavio posjetiocima sve one važne elemente na kojima počiva njegov dosadašnji stvaralački opus, koji karakterizira višeslojnost, posebno kada dovodi u pitanje neke bazične postavke moralnog kodeksa društva. Međutim, Haračić ne zanemaruje ni vlastite namjere, želje i kroz svojevrsni umjetnički introspektivni prikaz u autoportretima publici jasno stavlja do znanja da pojedinac najprije mora za okosnicu odabrati sopstvenu ličnost.

"Slovo Gorčina" njeguje tradiciju, historiju i na tom tragu, fascinantan period bosanskog srednjovjekovlja, prikazan je kroz izložbu Muzeja bosanskog srednjovjekovlja ,"Povelje bosanskih vladara i vlastelina", a uz prisustvo velikog broja posjetioca i zainteresiranih za ovu značajnu temu koja je dodatno obrađena na okruglom stolu "Naslijeđe bosanskog srednjovjekovlja" u festivalskom centru Šipad. Učesnici okruglog stola bili su dr. Erma Ramić – Kunić, koja je publici približila važnost sakralnih tekstova u srednjovjekovnoj Bosni iz aspekta filologije, dok su dr. Enes Dedić, naučni suradnik na Institutu za historiju UNSA i dr. Gorčin Dizdar podsjetili i uputili prisutne na neke važne odrednice kada govorimo o ovom periodu.

Kako Festival nikada ne zaboravlja velikane koji su gradili i u velikoj mjeri postavili temelje književnog djelovanja na ovim prostorima, u okviru posebnog ciklusa "In memoriam" programa predstavljen je lik i djelo nedavno preminule književnice i profesorice Dubravke Ugrešić. O njoj su govorili spisateljica Lejla Kalamujić, urednica i književnica Kristina Ljevak, koja je i moderirala razgovor, te književna teoretičarka i kritičarka Merima Omeragić, inače bliska prijateljica Ugrešićeve, s kojom je napisala knjigu "Brnjica za vještice". Razgovor je bio sazdan od fragmenata iz života ove velike autorice, uz nezaobilazne lične priče i trenutke, koji su kako to biva u ovakvim okolnostima, krajnje emotivne i važne.

Doprinos bosnistici, ali i novom čitanju Maka Dizdara, dala je profesorica Elmedina Maglajlija Hodžić svojom knjigom ,,Mak i bosnistika” koja je promovirana u okviru Festivala, a koju su predstavili Edim Šator, Mehmed Pargan i Gorčin Dizdar. S obzirom na međunarodni značaj, Festival je s velikim zadovoljstvom ugostio pisca savremene mađarske i srpske književnosti, koji živi u Novom Sadu, Laszla Vegela, a razgovor o književnosti, ali i životu, moderirali su Nedim Sejdinović i Nenad Rizvanović.

Na nekropoli stećaka Radimlja dodijeljena je posebna festivalska nagrada "Prije svitanja", koja se naslanja na scenu iz istoimenog kultnog filma. Riječ kojom su se učesnici trebali inspirirati ove godine bila je – oblutak. Nagradu je dobila Zerina Čopra, a pohvaljen je Muhamed Hamo Elezović, poznati stolački pjesnik.

Nakon dodjele nagrade, publika je uživala u obraćanju, osobenom smislu za humor, ali i pjesničkim crticama doajena, akademika Abdulaha Sidrana. Razgovor sa Sidranom moderirao je Gorčin Dizdar.

Na samom kraju festivalskog dana, nastupio je jedan od najboljih, najosobenijih i prepoznatljivih ambasadora sevdalinke, tradicionalne bosanske pjesme, Božo Vrećo, pred gotovo hiljadu posjetilaca na nekropoli stećaka Radimlja. Izvodeći autentičan, i kako je sam naglasio intiman repertoar prisutne je, među kamenim spavačima, potakao na ples, ali i suze.

Kulturno-umjetnički program festivala nastavlja i danas, a kompletan program možete pogledati na https://program.slovogorcina.ba/.