{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ispod Goyine slike stručnjaci otkrili "drugog Goyu"

F
20.9.2011. u 15:16
0
2
Ispod Goyine slike stručnjaci otkrili "drugog Goyu"
0
Ispod Goyine slike stručnjaci otkrili "drugog Goyu"
Analizirajući Goyin Portret don Ramona Satuea, koji se nalazi u amsterdamskom Rijksmuseumu, stručnjaci su otkrili drugu sliku slavnoga španskog slikara, prenosi El pais.
Otkriće je omogućila nova tehnika kemijske analize uz pomoć fluorescentnih rengenskih zraka. Naučnici su, analizirajući slojeve slike, otkrili da je ispod nje skriven portret nekog časnika napoleonske vojske. Njegovo lice nije najbolje definirano, ali konjanička odora i oznake čina pokazuju da je riječ o generalu.

Možda je riječ čak i o Josephu I. Bonaparetu, španskom kralju pod francuskom okupacijom i starijem Napoleonovom bratu.

"Pokretnim skenerom možemo analizirati sve slojeve slike", objasnio je Joris Dik s holandskog Tehničkog univerziteta u Delftu dodavši da su tako rekonstruirane boje koje se nalaze ispod slike vidljive publici. "I sve smo to uspjeli ne dodirnuvši platno", napomenuo je.

On i njegovi saradnici razvili su tu tehniku zajedno s belgijskim univerzitetom u Antwerpenu, a posao koji rade sličan je poslu arheologa jer sloj po sloj otkrivaju povijest slike kroz pigmente.

Za Rijksmuseum riječ je o velikom otkriću. Portret don Ramona Satuea jedino je Goyino djelo sačuvano u nekom nizozemskom muzeju.

Holandski stručnjaci pretpostavljaju da je Goya (1746.-1828.) naslikao francuskog časnika između 1808. i 1813., kada se francuska vojska povukla iz Španije. Nekoliko godina poslije Goya je preko nedovršenog osvajačevog portreta koji bi ga mogao kompromitirati naslikao Satuea. Novo je djelo s vremenom postalo jednim od najvrednijih slikarevih platna.

Kada 2013. bude dovršena rekonstrukcija Rijksmuseuma, slika će se vratiti u njegovu centralnu zgradu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: