Kultura
0

Hypo banka donirala novac za početak projekta digitalizacije Sarajevske hagade

Klix.ba
Dragan Kovačević, direktor Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. uručio je danas novčanu donaciju 5.000 KM Zemaljskom muzeju BiH kojom će početi realizacija projekta digitalizacije Sarajevske hagade.

Kovačevića su ugostili direktor muzeja Adnan Busuladžić i Mirsad Sijarić, načelnik Odjeljenja za arheologiju.

Značaj ove donacije je utoliko veći jer je digitaliziranje Sarajevske hagade prvi, važan i logičan korak u novoj strategiji predstavljanja predmeta iz zbirki Zemaljskog muzeja BiH.

Ova donacija realizirana je u suradnji sa Udruženjem "Akcija" koje je ove godine uspješno provelo građansku inicijativu Ja Sam Muzej. Prema riječima čelnika muzeja i Udruženja "Akcija" nova strategija ima za cilj da se najvrjedniji muzejski eksponati bolje i detaljnije, nego što je to do sada bio slučaj, približe široj publici i kulturnoj javnosti, a hagada je na samom vrhu tog popisa.

Digitaliziranje tog srednjovjekovnog iluminiranog kodeksa je preduvjet za njegovo ponovno štampanje, izradu različitih publikacija i suvenira, kao i bolje predstavljanje unutar samog Muzeja, putem novih medija.

Jedan od ciljeva je i realizacija izložbe "Sarajevska hagada" kojom bi se tom iznimno vrijednom rukopisu dala dodatna pažnja i dodatni prostor kojeg, van svake sumnje, zaslužuje.

"Ovim izborom Zemaljski muzej BiH također ulazi u proces digitaliziranja ogromnog broja predmeta koji se nalaze u našim kolekcijama, a koji će u konačnici za rezultat imati bolju zaštitu samih predmeta te umanjivanje komunikacijskih barijera između muzejskih predmeta i muzejske publike", istakao je Busuladžić.

"Ova donacija je logičan slijed i naš izbor. Bili smo istinski impresionirani podrškom koja je Zemaljskom muzeju stizala sa svih strana, i iz BiH i iz inozemstva, tijekom akcije Ja Sam Muzej. I sam sam, kao građanin, podržao ovu akciju i dežurao u muzeju, a sada nam se pružila prilika da podržimo nevjerovatno važan projekt digitalizacije svjetski poznate Sarajevske hagade i kao privredni subjekt", kazao je Kovačević.

Donacija Muzeju je prva u nizu aktivnosti koje će biti realizirane povodom Međunarodnog dana štednje.