{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ambasador Kraak: Zatvaranje Zemaljskog muzeja veliki gubitak za Sarajevo i BiH

F
27.8.2015. u 13:59
15
6
Ambasador Kraak: Zatvaranje Zemaljskog muzeja veliki gubitak za Sarajevo i BiH
15
Ambasador Kraak: Zatvaranje Zemaljskog muzeja veliki gubitak za Sarajevo i BiH
Mislim da je zatvaranje Zemaljskog muzeja BiH veliki gubitak za Sarajevo, BiH i sve Bosance. Ujedno, vrlo je ohrabrujuća ova akcija u muzeju i nadam se da ću nakon tri godine imati priliku da posjetim muzej i tom prilikom uđem na glavni ulaz, umjesto kao sada na sporedni - kazao je danas ambasador Kraljevine Holandije u BiH Jurriaan Kraak, tokom dežure u ovoj bh. kulturnoj i naučnoj instituciji.
Ambasador Kraak dežuranjem u muzeju dao je podršku građanskoj akciji "Ja sam Muzej", naglasivši da je u BiH došao prije gotovo tri godine te da do sada nije imao priliku posjetiti ovu instituciju.

Ističe da je vrlo zahvalan za akciju "Ja sam Muzej" kojom se podiže svijest ljudi o velikom gubitku zbog zatvaranja muzeja, kao i svim muzejskim radnicima koji su u proteklom periodu dali sve od sebe da održavaju muzej i dolaze na posao.

"Vidim veliki potencijal ovog muzeja, lokacija je fantastična, kao i zgrada, ovdje imate jako vrijedne kolekcije. Upoznat sam sa slučajevima u Evropi da neki muzej bude privremeno zatvoren zbog štrajka naprimjer, ali da bude zatvoren tri godine to je izuzetno rijetko i nešto što se svakako ne bi smjelo događati", smatra Kraak.

Podvukao je da je holandska ambasada otvorena za sve vrste zahtjeva za pomoć u ostvarivanju ovih planova te da na raspolaganju ima skroman budžet za ovakve inicijative. Stoga će, kazao je, biti vrlo naklonjeni da uzmu u razmatranje bilo koji prijedlog koji dobiju vezano za muzej.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: