Svjetsko, a naše
62

Historičar fotografijama stećaka kroz vrijeme ukazao na zapuštenost ovog bh. blaga u Goraždu

E. A.
Foto: E. A./Klix.ba
(Foto: E. A./Klix.ba)
Historičar iz Goražda Eldin Baljević svojom izložbom fotografija "Stećci u BPK Goražde" u gradskoj Art galeriji prikazao je ljepotu srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika, ali i ukazao na stanje u kojem se danas nalazi kulturno blago iz srednjovjekovlja.

Na više od 30 fotografija su prikazani stećci iz osam nekropola na području BPK Goražde, Presjeka, Modro polje, Bjelan kosa, Pavlovac, Brojnići, Vražalice, Komrani, Okožište, Kosače i Goršić polje.

"Fotografije pokazuju kako nekropole izgledaju u zadnjih deset i pet godina i trenutno i svjedoče o tome kako stećci postepeno propadaju. Ova izložba će imati vrijednost u narednih 30-tak godina kada će biti moguće napraviti poređenje kako će tada izgledati stećci ili ćemo možda svjedočiti da se "nešto" uradilo na njihovoj zaštiti i očuvanju", kaže Baljević.

Na području BPK Goražde ima oko 2.000 stećaka, među kojima je i poznata nekropola stećaka Goršić polje sa oko 325 stećaka koji se nalaze na listi svjetske baštine UNESCO-a.

"Kada je Goražde postalo dio jedne svjetske porodice upisom ove nekropole stećaka na listu spomenika Svjetske kulturne baštine to smo doživjeli kao jedan veliki korak ohrabrenja i nade da će to ujedno i promijeniti svijest o odnosu prema našem kulturnom naslijeđu. Srednjovjekovni kameni nadgrobni spomenici stećci predstavljaju najbrojnije materijalne ostatke u poređenju sa spomenicima iz drugih epoha i oni su definitivno najsnažniji kulturološki, umjetnički i ekonomski izraz srednjeg vijeka u gornjem toku rijeke Drine. Nekropola Goršić polje ima neprocjenjivu vrijednost. Nažalost svi stećci su zapušteni i ugroženi i pored činjenice da su dvije proglašene nacionalnim spomenicima BiH dok je najveća, nekropola Goršić Polje na listi svjetske baštine. Zato i na ovaj način želimo ukazati na potrebu zaštite i očuvanja ovog blaga od propadanja", ističe Eldin Baljević.

On naglašava da je BiH potpisnica brojnih rezolucija i konvencija sa kojima se obavezala da će učiniti sve, kako bi i ovu vrstu naslijeđa zaštitila od daljnjeg propadanja, a cilj izložbe je, između ostalog i otvaranje brojnih pitanja koja se tiču odnosa prema naslijeđu i kulturi općenito.

Bogata kulturna baština BPK Goražde i šire regije još uvijek je nedovoljno istražena, iako može biti značajan segment turističkog potencijala ovog područja.

Izložba koja je priređena u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" Goražde bit će otvorena u Gradskoj galeriji do 10. januara naredne godine, a njena postavka će u narednom periodu biti organizirana i u drugim bh. gradovima.