Kultura
1.5k

Haljina za Hagadu: Božo Vrećo predao novac Zemaljskom muzeju

Piše: I. P.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Interpretator sevdalinke Božo Vrećo danas je Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine uručio 1.000 konvertibilnih maraka.

Kako je za Klix.ba rekla koordinatorica Udruženja "Akcija" Ines Tanović Sijerčić, Novac će najvjerovatnije biti usmjeren ka redovnom održavanju prostorije u kojoj je pohranjena Sarajevska Hagada.

"Mene je Božo kontaktirao prije nekoliko dana sa željom da dođe u Muzej, a onda je rekao kako je njegova žuta haljina prodata i da iznos želi pokloniti za Hagadu. To je prvi put da je neko od javnih ličnosti odlučio učiniti nešto za Muzej na takav način. Mnogi su došli samo da se uslikaju i pojave na Facebooku.

Ono što je Božo uradio je jedan ljudski čin čovjeka koji je uprkos onome što mu se dogodilo proteklih dana uspio posramiti sve one koji su se usudili reći bilo kakvu ružnu riječ“, rekla je Tanović Sijerčić.

Sam Vrećo je objasnio kako se nada da će impozantna zgrada zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine uskoro otvoriti vrata štovateljima kulturne baštine naše zemlje.

"Novac od prodaje haljine poklanjam Zemaljskom muzeju jer je stanje u kojem se nalazi alarmantno i ako mi sa svojim učešćem kroz umjetnost ne djelujemo, onda ne znam ko će. U knjizi posjeta napisao sam kako se iskreno nadam da će se muzej otvoriti u skorije vrijeme, a moj doprinos je i sevdalinka koju radim, a koja ima elemente vezane za Hagadu", rekao je Vrećo za Klix.ba.

Podsjećamo, Božo Vrećo je u ponedjeljak prodao svoju, kako ju je sam nazvao, "izvikanu i neoprostivu" žutu haljinu koju je nosio na sarajevskom crvenom tepihu na otvaranju Sarajevo Film Festivala, a zarađeni novac odlučio je pokloniti najvećoj kulturnoj instituciji u BiH.

Novac je predao Mirsadu Sijariću, načelniku Arheološkog odjeljenja Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.