|

Gostovanje i reprizno igranje trilogije "Janje/Kokoš/Orao“ u Zenici i Sarajevu

Gostovanje i reprizno igranje trilogije "Janje/Kokoš/Orao“ u Zenici i Sarajevu
31
Klix.ba
26.12.2014. u 13:59
0
komentara
31

dijeljenja
Gostovanje i reprizno igranje trilogije "Janje/Kokoš/Orao“ u Zenici i Sarajevu
Reprizno igranje trilogije “Janje/Kokoš/Orao“, najveće regionalne koprodukcije u posljednjih petnaest godina, održat će se u nedjelju, 28. decembra, u Sarajevskom ratnom teatru, a gostovanje ovog pozorišnog projekta održat će se i u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici u ponedjeljak, 29. decembra.
Oba igranja će početi u 19 sati. Na ovaj način će se nastaviti projekat “Stoljeće jedne porodice“ koji uz finansijsku podršku Evropske Unije kroz program Sarajevo 2014 i partnerstvo Sarajevskog ratnog teatra, zajedno realiziraju Internacionalni teatarski festival MESS – Scena MESS, BITEF teatar i Zagrebačko kazalište mladih.

Režiju ove trilogije potpisuju tri rediteljice, Anica Tomić (“Janje“), Selma Spahić (“Kokoš“) i Ana Tomović (“Orao“), a u svakom dijelu trilogije učestvuju umjetnici i umjetnice iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, što projektu daje posebnu važnost u produkcijskom smislu.

Protagonist predstave “Janje“, Enes Salković, istakao je da je veoma bitno raditi ovakve projekte koji preispituju teme rata i ratnih događanja. “S obzirom na postkonfliktna društva u kojima živimo, jedini način na koji možemo nastaviti dalje u bilo kojim sferama života jeste da koristimo umjetnost kao najjače oružje za rješavanje problema u kojima se nalazimo“ naveo je Salković te dodao da se zbog toga trilogija bavi oprostom i pomirenjem koje je najbitnije, a ova koprodukcija to potvrđuje.

Naglašavajući činjenicu da je kulturni prostor Balkana zapravo jako malo tržište i da su sve koprodukcije na nivou incidenta, glumac iz predstave “Kokoš“, Alban Ukaj, naveo je da trilogija jako bitan projekat i da će ga kroz karijeru sigurno dugo pamtiti.

“Jedna rečenica koja me je pratila tokom ovog procesa bila mi je potresna, pogotovo kada sam saznao da dolazi od vojnog lica, američkog komandanta Omar N. Bradley koji je predvodio kopnene snage u Normandiji za vrijeme Drugog svjetskog rata, a ona glasi: Ratovi se mogu spriječiti isto kao što se mogu isprovocirati, i mi koji smo podbacili da ih spriječimo, dijelimo krivicu za mrtve“, rekao je Ukaj te dodao da je upravo zbog toga veoma bitno stalno preispitivati rat jer uvijek budete iznenađeni novim saznanjima.

Glavni glumac predstave “Orao“, Miloš Timotijević, naveo je kako ova predstava sa jedne strane govori o čovjeku koji zbog svog invaliditeta bude marginalizovan, dok sa druge strane govori i o nama samima jer se takve stvari u društvu dešavaju svakodnevno.

“Poslije svega što nam se desilo, jasno je da je bitno raditi ovakve projekte i podsjetiti se da smo svi mi nekada zajedno živjeli, te da je na kraju samo bitno da čovjek bude čovjek. Bitno je da mi umjetnici razmjenjujemo kontakte i sarađujemo i zbog toga je ova koprodukcija jako značajna“, istakao je Timotijević te dodao da mu je jako drago što radi na ovom projektu i da se nada da će sličnih projekata biti i u budućnosti.

Ulaznice za sarajevsku reprizu mogu se rezervisati na broj telefona 033 664 070 svakog radnog dana od 10 do 16 sati, dok se ulaznice za zeničku premijeru mogu rezervisati putem brojeva 032 242 604 i 063 797 555 ili na blagajni BNP-a.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.