|

"Janje/Kokoš/Orao" uskoro na bh. turneji

"Janje/Kokoš/Orao" uskoro na bh. turneji
0
F
FENA
7.12.2014. u 14:50
0
komentara
0

dijeljenja
1/9
2/9
3/9
4/9
5/9
6/9
7/9
8/9
9/9
Najveća regionalna koprodukcija na Balkanu u proteklih petnaest godina, trilogija "Janje/Kokoš/Orao"“ premijerno je izvedena 5. decembra u Sarajevskom ratnom teatru, a prvo reprizno igranje bilo je 6. decembra.
Zajednička trilogija Internacionalnog teatarskog festivala MESS - Scena MESS, BITEF teatra i Zagrebačkog kazališta mladih rezultat je saradnje na projektu "Stoljeće jedne porodice", koji finansira Evropska unija kroz program Sarajevo 2014 i ima za cilj da doprinese obilježavanju 2014. kao godine prenošenja evropskih vrijednosti i pomirenja.

Direktor MESS-a Dino Mustafić kazao je da je Sarajevski ratni teatar u oba navrata bio premali da primi sve zainteresirane ljubitelje teatra te istakao da je posebno sretan što je tom trilogijom saradnja pomenutih teatara nastavljena i čak podignuta na viši nivo.

"Ova trilogija je jedinstven teatarski poduhvat na našim prostorima i mlade rediteljice su na pravi način prikazale različite aspekte postkonfliktnih društava u kojima svi živimo. Intenzivnu sarađujemo od ranije, ali je ovo dosad naš najveći projekt. Zbog toga nam je drago što relevantnost ove teme garantira da će trilogija nastaviti teatarski put", naveo je Mustafić.

Želja im je, kaže, da trilogija "Janje/Kokoš/Orao" bude predstavljena u svim većim teatarskim centrima u BiH i regionu te je već za kraj godine najavio bh. turneju koja će početi u Zenici.

"U januaru nas očekuju premijere u Beogradu i Zagrebu", najavio je Mustafić.

Dodao je da u svakoj od predstava te trilogije igraju glumci i glumice iz raznih gradova, a među njima su i brojna poznata glumačka imena kao što su Dubravka Kovjanić, Ivana Krizmanić, Alban Ukaj, Filip Eldan, Miloš Timotijević i drugi.

Ističući sreću zbog velikog interesa publike, rediteljica predstave "Janje" Anica Tomić rekla je da je „bitno da publika u cijelom regionu preispita naš odnos prema historiji koja je zajednička“.

"Sarajevo je bilo idealno za početak teatarskog puta naše trilogije zbog cijele priče koja ga okružuje ove godine. Ipak, mi se radujemo i narednim igranjima posebno u Beogradu i Zagrebu gdje također očekujemo mnogo publike", navela je Tomić.

"Stoljeće jedne porodice" je dvanaestomjesečni projekt ukupne vrijednosti od 148.320 eura, finansiran iz sredstava Evropske unije iz programa Sarajevo 2014, te Kantona Sarajevo.

"Projektom se želi doprinijeti obilježavanju 2014. kao godine prenošenja evropskih vrijednosti i pomirenja, raznolikosti i predanosti da se zajedno suočimo s izazovima u BiH, otkrivajući i suprotstavljajući se transgeneracijskom transferu nacionalizma, otvoreno se suočavajući s prošlošću te naglašavajući multietnički karakter Bosne i Hercegovine", navodi Press MESS-a.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.