Kultura
5

U SARTR-u večeras premijera trilogije "Janje/Kokoš/Orao"

Klix.ba
Premijera trilogije "Janje/Kokoš/Orao" odigrat će se večeras u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR) sa početkom u 19 sati.

Velika regionalna koprodukcija Internacionalnog teatarskog festivala MESS – Scena MESS, BITEF teatra i Zagrebačkog kazališta mladih održat će se u okviru projekta “Stoljeće jedne porodice“ koji finansira Evropska unija kroz program Sarajevo 2014 i koji ima za cilj da doprinese obilježavanju 2014. kao godine prenošenja evropskih vrijednosti i pomirenja.

Naglašavajući činjenicu da je ovo najveća balkanska koprodukcija u posljednjih petnaest godina, direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Dino Mustafić, istakao je da su sva tri teatra veoma uzbuđena zbog ovog projekta i da će ovo biti samo nastavak njihove veoma bliske saradnje.

"Došli smo na ideju da baš ove godine preispitamo naš odnos prema historiji koja je zajednička, ali za koju svi imamo potpuno drugačiju percepciju, te je zbog toga trilogija zapravo intimni odnos rediteljica sa tom prošlošću. S obzirom da mi gledamo u budućnost, ovo će biti i svojevrsna promocija novog teatra, MESS scene, što će označiti početak jedne nove historije", naveo je Mustafić, te dodao da će se krajem decembra održati reprize trilogije u Sarajevu i Zenici, dok će se naredne godine krenuti sa turnejom u cijeloj BiH kao i premijerama u Zagrebu i u Beogradu.

Predstava koja započinje trilogiju je "Janje" rediteljice Zagrebačkog kazališta mladih, Anice Tomić, koja je rekla da balkanski narodi imaju svojevrsan “višak historije“ koji se i dalje iz devedesetih godina preliva u današnje vrijeme.

"U pripremi predstave smo radili istraživanje nakon kojeg smo došli do činjenica da nijedan teritorij u našim državama, nije bio oslobođen krvi, zla ili agresije u proteklih sto godina. Mi smo bile dovoljno mlade da se sjećamo, a nedovoljno stare da nešto promijenimo, tako da je ovo naš pokušaj da sada utičemo na to jer nas se zajednička historija sviju tiče“, istakla je Tomićeva.

Ističući kako se “Kokoš“ bavi pitanjem etičkog sivila u ratu, rediteljica, Selma Spahić, navela je da predstava kao i drugi dijelovi trilogije, otkriva intimnu stranu ratova.

"Predstavom sam željela da odgovorim na pitanja kako danas tretiramo rat i kako se bavimo vlastitom odgovornošću. Etičko sivilo se odnosi na situacije, kada ste na primjer gladni i kada ne znate da li ćete u tom trenutku i dalje dijeliti hranu sa drugima. Postoje segmenti o kojima se treba pričati jer čovjek je u ratu doveden na rub etike", navela je Spahićeva te dodala da predstave govori o večeri jedne porodice na koju dolazi nepozvani gost i potpuno mijenja njihovu stvarnost.

Predstava koja će zaokružiti trilogiju je “Orao“, rediteljice Ane Tomović i Bitef teatra iz Beograda. Dramaturg predstave, Vuk Ršumović naglasio je da se “Orao“ bavi posljedicama rata, odnosno činjenicama šta se dešava u miru sa ljudima koji su iz rata izašli kao invalidi.

"Neminovno je da društvo o takvim ljudima ne vodi računa i baš zbog toga smo naš fokus dodatno suzili na porodicu i pratimo njihov emotivni odnos. Bitno nam je da ljudi shvate da mi živimo u društvu koje na sve što je drugačije gleda sa nekom ksenofobijom", naveo je Ršumović te dodao da će gledaoci ove primjere najbolje vidjeti na glavnom liku predstave, Helmutu.

Premijerno izvođenje predstave igrat će se isključivo za goste sa pozivnicama, dok će ljubitelji teatarske umjetnosti ovu trilogiju moći pogledati u repriznim igranjima 6. i 28. decembra.

Ulaznice se mogu rezervisati na broj telefona 033 664 070 svakog radnog dana od 10 do 16 sati.