|

"Janje/ Kokoš/ Orao": Zajednički teatarski poduhvat Sarajeva, Zagreba i Beograda

"Janje/ Kokoš/ Orao": Zajednički teatarski poduhvat Sarajeva, Zagreba i Beograda
2
Klix.ba
1.12.2014. u 15:26
0
komentara
2

dijeljenja
"Janje/ Kokoš/ Orao": Zajednički teatarski poduhvat Sarajeva, Zagreba i Beograda
Pripreme za trilogiju "Janje / Kokoš / Orao" koja će se igrati u okviru projekta "Stoljeće jedne porodice" su u toku, a premijera je zakazana za 5. decembar u Sarajevskom ratnom teatru, koji je ujedno i partner projekta.
Velika regionalna koprodukcija Internacionalnog teatarskog festivala MESS – Scena MESS, BITEF teatra i Zagrebačkog kazališta mladih, već sada privlači veliku pažnju ljubitelja teatarske umjetnosti, a publici će ponuditi priču sažetu u ličnom odnosu rediteljica sa vlastitom prošlošću.

"Kroz ovaj zajednički teatarski poduhvat Sarajeva, Zagreba i Beograda, pokušavamo baciti umjetničko svjetlo spoznaje onoga što smo bili, ali i što želimo biti i postati u budućnosti. Želimo sebi objasniti historiju, ući u labirinte pamćenja koje je po prirodi višestruko razdijeljeno, kolektivno, pluralno i individualizirano", istakao je direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Dino Mustafić, te dodao da ova jedinstvena teatarska alhemija omogućava prodor u budućnost sjećanja.

"Svjesne da žive ovdje i sada, redateljice Tomić, Tomović i Spahić sa svojim autorskim timovima, publici žele ispričati jednu priču otvorenu u širini različitih značenja, ali sažetu u svom ličnom odnosu sa vlastitom prošlošću", dodao je Mustafić.

Režiju ove trilogije potpisuju tri rediteljice, Anica Tomić ("Janje"), Selma Spahić ("Kokoš") i Ana Tomović ("Orao"), a u svakom dijelu trilogije učestvuju umjetnici i umjetnice iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, što projektu daje posebnu važnost u produkcijskom smislu.

Rediteljica predstave "Janje", Anica Tomić, istakla je kako predstava pokazuje da nijedan prostor nije oslobođen od krvi i zločina i da ona pokušava detektirati tragove prošlosti koji su definirali našu sadašnjost. “Janje je dokumentarno-arhivski izvedbeni pokušaj da se jednom zaboravljenom vremenu i prostoru, maloj dvorani ZeKaeMa, te ljudima koji su ga činili 1914. godine pokuša reispisati identitet“, navela je Tomićeva te dodala da se raduje premijeri u Sarajevu.

Najavljujući svoj dio trilogije, Ana Tomović rediteljica komada "Orao", naglasila je da predstava govori o čovjeku koji se vraća iz vojske kao invalid te se nada da će sačuvati svoj dotadašnji život, ali porodica i prijatelji mu tada pokazuju svoju surovu stranu. “Ova drama oguljuje ljudske odnose do srži, a ljubav i porodične odnose svodi na puku ekonomiju u kojoj nema milosti prema onim slabima i nemoćnima“, navela je Tomovićeva.

"Stoljeće jedne porodice" je dvanaestomjesečni projekt ukupne vrijednosti od 148 320 €, finansiran iz sredstava Europske unije iz programa Sarajevo 2014, te Kantona Sarajevo. Projektom se želi doprinijeti obilježavanju 2014. kao godine prenošenja europskih vrijednosti i pomirenja, raznolikosti i predanosti da se zajedno suočimo s izazovima u Bosni i Hercegovini, otkrivajući i suprotstavljajući se transgeneracijskom transferu nacionalizma, otvoreno se suočavajući s prošlošću, te naglašavajući multietnički karakter Bosne i Hercegovine.

Premijerno izvođenje predstave igrat će se isključivo za goste sa pozivnicama, dok će ljubitelji teatarske umjetnosti ovu trilogiju moći pogledati u repriznim igranjima 6. i 28. decembra. Ulaznice se mogu rezervisati na broj telefona 033 664 070 svakog radnog dana od 10 do 16 sati.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.