Kultura
0

Baščaršijske noći: Benjamin Aganlić i Zerina Šobotić u Bošnjačkom institutu

Klix.ba
Zerina Šabotić
Zerina Šabotić
Na Festivalu Baščaršijske noći 26. jula u 21 sat u Bošnjačkom institutu-Fondacija Adila Zulfikarpašića bit će održan koncert pod nazivom "Nove bosanskohercegovačke nade (pobjednici Federalnog takmičenja)"

Na koncertu će nastupiti Benjamin Aganlić, saksofon i Zerina Šobotić, klavir.

Benjamin Aganlić je rođen 1997. godine u Sarajevu. Saksofon je počeo svirati sa devet godina. Godine 2014. godine se na poziv prof. Leva Pupisa upisuje u njegovu klasu na Konzervatoriju za muziku i balet u Ljubljani na kojem je i uspješno maturirao. U februaru je položio prijemni ispit na Bečkom univerzitetu za muziku i umjetnost, u klasi prof. Larsa Mlekuscha. Osvajao je brojne prve, druge i posebne nagrade na brojnim takmičenjima, većinom izvan granica BiH.

Benjamin Aganlić, rođen 22.5.1997. u Sarajevu. Saksofon je počeo svirati sa 9 godina. Sa najvećim pohvalama završava OMBŠ “Novo Sarajevo” u klasi prof. Afrodite Obućine. Nastavlja sa muzičkim obrazovanjem u Srednjoj muzičkoj školi Sarajevo u klasi prof. Adnana Cice. 2014. godine se na poziv prof. Leva Pupisa upisuje u njegovu klasu na Konzervatoriju za muziku i balet u Ljubljani na kojem je i uspješno maturirao.

U februaru je položio prijemni ispit na Bečkom univerzitetu za muziku i umjetnost, u klasi prof. Larsa Mlekuscha. Osvajao je brojne prve, druge i posebne nagrade na brojnim takmičenjima, većinom izvan granica BiH. Među najvrijednijim spomena: TEMSIG 2016 - Zlatna plaketa, 3. nagrada i posebna nagrada za najbolju izvedbu obavezne kompozicije; Svirél 2016 - Prva nagrada. Srebrene, zlatne plakete te prve i druge nagrade na međunarodnim takmičenjima Emona (Slovenija), Davorin Jenko (Srbija), Marco Fiorindo (Italija).

Na Otvorenom Federalnom takmičenju u Goraždu 2013. godine je osvojio specijalnu nagradu, zbog koje mu je uručeno i posebno priznanje te stipendija Federalnog Ministarstva nauke i obrazovanja BiH.

Kao solista je nastupio sa Narodnim kamernim orkestrom NKR (Armenija) 2015. godine. Iste godine je nastupio na Svjetskom saksofonskom Kongresu u Strassbourgu (Francija) u orkestru EUROSAX100 te održao solistički koncert u sarajevskom Domu Armije sa hrvatskim pijanistom Ivanom Batošem.

Kao član međunarodno priznatog Saksofonskog orkestra Sequoia je imao turneju u Poljskoj i Sloveniji. Nastupao je također sa Sarajevskom Filharmonijom i Simfonijskim orkestrom KGBL. Svojevremeno je svirao i u Sarajevskom big bandu. Svoje znanje usavršava na seminarima i masterclassima najpoznatiji svjetskih saksofonista kao što su: Jean Marie Londeix, Arno Bornkamp, Daniel Gauthier, Lars Mlekusch, Jean Yves Formeau, Joel Versavaud, Moiha Rogina, Matjaž Drevenšek, Oto Vrhovnik, Gordan Tudor, Vitaly Vatulya, Dmitri Ouvaroff, Sergey Kolesov, Jeffrey Loeffert i mnogi drugi.