Kultura
0

Baščaršijske noći: Koncert Sinana Alimanovića i teatarska predstava Dar

Klix.ba
U okviru Festivala Baščaršijske noći bit će održan koncert "Sinan Alimanović International Quarteta" 13. 07. u 21 sat u Kolobara hanu.

Sa poznatim bosanskohercegovačkim pijanistom, dirigentom, kompozitorom i aranžerom, Sinanom Alimanovićem, na koncertu će kao gosti nastupiti i Zdenka Kovačićek, Ratko Divjak i Jelena Jovović.

Istu večer bit će izvedena teatarska predstava "Dar" u 21, sat u Centru za kulturu Sarajevo (Jelića 1). U predstavi igraju: Stojan Đorđević, Milena Đorđević, Milan Kovačević, Boba Latinović, Maja Randjić i Zorana Bećić. Ttekst, Milena Djordjević, režija Miloš Djordjević, kostim, Vanja Popović.

Predstava "Dar" autorice Milene Đorđević se kroz priču o porodici, o ljubavi i prihvatanju različitosti na suptilan i dirljiv način bavi temom autizma. To je društveno angažovan teatar koji ima za cilj podizanje opšte svijesti o ovom problemu. Komad prati dječaka Kostu, koji je u stanju autizma, od njegovog rođenja do puberteta, kao i kroz šta sve prolazi njegova porodica kad se suoči sa takvim problemom. Ovo je priča, prije svega, o ljubavi i prihvatanju svih onih koji su na bilo koji način različiti od nas. Predstava "Dar" prikazuje dječaka Kostu i njegovu porodicu od njegovog rođenja do puberteta. To je priča o ljubavi, različitostima i prihvatanju sebe i drugih. Kosta je poseban i drugačiji. On ima dar. Naučiće svoju porodicu da ponovo voli, okupiće ih i vratiti pravim vrijednostima, a sve nas podsjetiti na smisao našeg postojanja na svijetu. Kroz predstavu na nesvakidašnji, duhovit i dirljiv način publika će moći da podsjeti sebe da treba malo usporiti u životu i gledati u one do kojih nam je stalo, da je trenutak taj koji čini život ljepšim i da ga ne treba propuštati.

Sinan Alimanović, pijanist, orguljaš, kompozitor, dirigent, aranžer i profesor rođen je u Leskovcu 1954. godine. Muzičku karijeru počinje sa rock, jazz, rock – jazz sastavima kao i velikim orkestrima nastupajući širom bivše Jugoslavije. Bio je član Revijskog orkestra RTV Priština. 1979. godine prelazi u Sarajevo gdje postaje član ritam sekcije, aranžer, kompozitor i dirigent Big Banda RTV Sarajevo. Ubrzo postaje član rock’n’roll grupe Indexi. Na festivalu Vaš Šlager Sezone osvaja nagradu za aranžman pjesme Betonska brana. Band napušta 1983. ali im se ponovo pridružuje 1997. godine. Zajedno realiziraju drugi studijski album Kameni cvjetovi i dva, dvostruka live albuma.

Dva puta je bio član EBU/UER Public Jazz Orchestra kao jedini predstavnik Jugoslavije. 1988. godine u Radencima osvaja prestižnu nagradu za muzičku obradu pjesme Oj golube, moj golube koju je izveo sa Big Bandom RTV Sarajevo. Osamdesetih godina u Sarajevu otvara prvi jazz klub: Jazz Club Međunarodnog Prijateljstva, koji je uvršten u mapu svjetskih jazz klubova.

Pet puta je bio dirigent i aranžer na Eurosongu. U periodu od 1994. do 2002. godine bio je direktor Muzičke produkcije RTV BiH te vodio dvadeset muzičkih festivala.