Muzika
0

Festival Baščaršijske noći: Sinan Alimanović trio održao koncert u Kolobara hanu

Klix.ba
U okviru Festivala Baščaršijske sinoć je održan koncert "Sinan Alimanović International Quarteta" u Kolobara hanu. Sa poznatim bosanskohercegovačkim pijanistom, dirigentom, kompozitorom i aranžerom, Sinanom Alimanovićem, na koncertu su kao gosti nastupili i Zdenka Kovačićek, Ratko Divjak i Jelena Jovović.

Sinan je na samom početku odsvirao kao i uvijek njemu omiljenu konpoziciju "My favorite things" te izmamio gromoglasan aplauz.

Mnogobrojna publika imala je priliku do kasno u noć uživati u izvrsnoj atmosferi koju su priredili umjetnici.

Inače, Alimanović je rođen u Leskovcu 1954. godine, a muzičku karijeru počinje sa rock, jazz, rock – jazz sastavima kao i velikim orkestrima nastupajući širom bivše Jugoslavije. Bio je član Revijskog orkestra RTV Priština. 1979. godine prelazi u Sarajevo gdje postaje član ritam sekcije, aranžer, kompozitor i dirigent Big Band –a RTV Sarajevo. Ubrzo postaje član rock’n’roll grupe Indexi.

Na festivalu Vaš Šlager Sezone osvaja nagradu za aranžman pjesme Betonska brana. Band napušta 1983. ali im se ponovo pridružuje 1997. godine. Zajedno realiziraju drugi studijski album Kameni cvjetovi i dva, dvostruka live albuma. Dva puta je bio član EBU / UER Public Jazz Orchestra kao jedini predstavnik Jugoslavije. 1988. godine u Radencima osvaja prestižnu nagradu za muzičku obradu pjesme Oj golube, moj golube koju je izveo sa Big Bandom RTV Sarajevo. Osamdesetih godina u Sarajevu otvara prvi jazz klub: Jazz Club Međunarodnog Prijateljstva, koji je uvršten u mapu svjetskih jazz klubova.

Pet puta je bio dirigent i aranžer na Eurosongu. U periodu od 1994. do 2002. godine bio je direktor Muzičke produkcije RTV BiH te vodio dvadeset muzičkih festivala.