Kultura
24

Noć sefardske kuhinje i koncert vokalne muzike na Baščaršijskim noćima

Klix.ba
U okviru Festivala Baščaršijske noći 15. jula će biti održan program "Noć sefardske kuhinje", koji se tradicionalno već desetu godinu održava u okviru Festivala.

Ovogodišnji program nosi naziv "Vamos a bailar toda la noche" – "Zaplešimo cijelu noć", a umjesto ranije najavljene lokacije zbog kiše bit će pomjeren u prostorije Jevrejske opštine Sarajevo, ulica Hamdije Kreševljakovića 59 (zgrada pored Papagajke) u 21 sat.

Bit će predstavljena tradicionalna hrana iz bogate sefardske kuhinje. Udruženje Hagada, koje je nosilac aktivnosti oko organizacije i programa Noći sefardske kuhinje, ove godine u cilju obilježavanja desetogodišnjice ove manifestacije, priprema promociju "Kuhara bosanskih sefarda", prvog ovakve vrste na Balkanu.

Već tradicionalno se uz priču o sefardskoj kuhinji, prezentaciji sefardskih jela, priređuje koncert sefardskih romansi. Ove godine u program učestvuju studenti Muzičke akademije u Sarajevu. Drugu polovinu programa čini koncert grupe Sarr e Roma koja će izvesti nekoliko sefardskih romansi i koja će ovom prilikom obilježiti 20-godišnjicu svog postojanja.

Specijalni gosti su Atila Aksoj i Minka Muftić, a voditelji programa Mirza Tanović i Eli Tauber.

Posjetiteljima je ove godine priređeno iznenađenje – Sefardska kafa koju će iz svoje već poznate džezve pokloniti posjetiocima “Vispak” iz Visokog. U okviru programa bit će prezentirana sefardska kuhinja, sefradska muzika i originalni jevrejski suveniri iz Sarajeva.

Iste večeri održat će se koncert vokalne muzike na kojem nastupaju Luka Brajnik, bariton, Valerija Šoster, sopran, korepetitor, Irina Milivojević (Slovenija), u 21 sat u Bošnjačkom institutu. Na program su djela kompozitora: G. Faure, R. Strauss, G. Puccini, A. Dvorak, C. Gounod, P. Tosti.

Bariton Luka Brajnik studirao je solo pjevanja u Rimu na Academia di Santa Cecilia Debitovao je 2010. na Festival di Rieti u ulozi Grofa Almavive(Le Nozze di Figaro). Godine 2013. predstavlja poznati Teatro La Fenice u New Yorku. Godine 2014. ga angažuje Teatro Carlo Felice di Genova pod vodstvom dirigenta Johannesa Wildnera. Pjeva glavnu ulogu u mjuziklu West side story (dirigent Wayne Marshall). Valerija Šoster je rođena u Celju. Diplomirala je solo pjevanje 2006. na Muzičkoj akademiji u Ljubljani. Pored opernog i sakralnog, njen repertoar obuhvata i modernu muziku. Predaje solo-pevanje u Ljubljani i Novom Mestu.