Komentari (110)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Andrić je bio dobar zanatlija. Znao je napisati rečenicu od jednu stranicu i ubaciti u tu rečenicu mudrost koja se baštini i za to vrijedi možda Nobelove nagrade, ali kao čovjek, kao insan....tu često nije ni vrijedan imena insan: "Mene također ova sredina smrada, loja, lenosti i pokvarenosti poklonika arapskog varalice guši, pa sam više u Beogradu nego u Bosni." Ivo Andrić
Na sjednicu Narodne skupštine BiH u vrijeme Austro-Ugarske koja se održavala u Banja Luci, rahmetli dr. Safvet-beg Bašagić dolazi sa malim zakašnjenjem, aristrokratski obučen sa fesom na glavi. Čim je on ušao iz sale vikne Petar Kočić, srpski delegat: - “Turci u Aziju!” Dr. Bašagić se nonšalantno okrene i odgovori: - “A međedi u šumu!” Salom se prolomi gromoglasni smijeh a Kočić postiđeno spusti glavu.
Zajebo se Kocic ogromna je razlika izmedju turaka i poturica.
Bosnjacka intelektualna elita,hahahaa fakir i fukara sve do jednog,al svi redom od Sarajeva do Tuzle,kako bi ih i sam Andric nazvao,nikad vi drzave necete imati,ali nikad,nazalost
Evo sad ih boli Nobelovac Andric koji je do tancina opisao nastanak poturceno janjicarskih muslimana danasnjih bosnji. Dzabe vam poturice trud njegova djela su prevedena na 30 svjetskih jezika i svi znaju da ste poturceni srbi.
Andric? To onaj Adolfov haver?
Kad Hercegovac fokusira na pojam bosanskog… valja mu vjerovati!
Jedino sto su poturad ikad imale od pisaca je Meša Selimović koji je umro kao srbin uvjeravajuci i pisajuci o bosanskim muslimanima koji su odlutali od svoga stada...
suti budalo ne provaljuj se hahahaha
Andrić je jedan od četničkih inspiratora
Ali nije Ivo mrzio Bošnje, on je samo istinu napisao. Onaj sistem je pokušao da to ispravi, da ih učini civiliziranim građanima što je i uspio na neki način. Sad hodže pričaju da su Bošnje ateizirane, pa eto imate danas slobodu pa što vas nema po džamijama?
Kad pogledam sliku Rusmira Mahmutcehajica vidim blagu mentalnu retardaciju, poslusam govor, kad ono potpuna retardacija!
Trebali su pozvati i goste iz Mosula i one sto su nedavno napustili Alepo da malo upotupne ovaj kulturni dogadjaj i kazu rijec dvije o Andricevom rasizmu. Vjerujem da akademici Islamske drzave slicno tumace lik i djelo ovog pisca kao i nasi domaci Idilovci. I da se to obavi u nekoj dzamiji, Inshallah, a ne u kjafirskom Centru za kulturu.
@sashapuskin: Hajde ne trollaj. Jasno ko dan da je Andrić podastro ideološke, kvazihistoričarske i pseudoknjiževne temelje velikosrpskoj demonizaciji muslimana 90-ih. Tek u kasnim opusima postaje sentimentalističan prema muslimanima, nije mu drugo ni ostalo s obzirom da je cijeli život ispucao na patološku opsjednutost nama. To su stvare koje danas treba staviti pod povećalo.
@hajmo Ako je opsjednutost da jedan bosanski pisac pise, izmedju ostalog, i o Bosni, onda je bio opsjednut. Ni manje ni vise nego sto je Tolstoj bio "opsjednut" Rusijom. Pisao je o Jevrejima, Srbima, Turcima, Austrougarima, katolickim fratrima, Ciganima i svima onima koji zive u Bosni ili su tamo zalutali na neko vrijeme. Muslimani su samo jedan dio srpskog naroda koji je presao na islam i u njegovim djelima jednako ste zastupljeni kao i svi ostali u Bosni.
PRIKAŽI ODGOVORE (2)
Zivim za dan kad ce vam ovakvi "nadripisci" biti temelji kulture kao Sead Zubanovic i ostali...propali ste ko muda kroz suplje gace!
Kaze im anonimus koji je teret za svoju vlastitu porodicu i drustvo i koji dane provodi na Klixovim komentarima.
bosnjacima ostaju samo ucenjaci tipa pezica i muhameda velica hihihi
Konvertit, izdajica, kopile sa Doca, islamomrzac
Rece mu izdajica koji je prodao vjeru za veceru....
poturice bijedna
PRIKAŽI ODGOVORE (2)
Ja veoma postujem Andrica i uzivam citanjem njegovih knjiga, ali treba otvoreno reci da je muslimansko stanovnistvo prikazano na stereotipan, a ponegdje i podrugljiv nacin. Ta cinjenica ne umanjuje umjetnicku vrijednost Andricevog djela vec je prije pokazatelj vremena i ideoloskog ozracja u kojem je pisac djelovao.
da udara po zidovima pito bi te ja umanjuje li ili ne
Samo vas je realisticno prikazao
Vakat je bio da neko pismen u detalj obrazlozi fasizmom prozeta Andriceva "umjetnicka djela". Nasi ljudi su toliko ubijeni u pojam da u zvijezde dizu dusmana samo zato jer ga je neko proglasio vrhunskim umjetnikom.
Cuj ovog Muje, neko ga tamo proglasio, ej...
Niste vi dzaba vic narod
PRIKAŽI ODGOVORE (4)