{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Andrićevstvo: Protiv etike sjećanja" knjiga koja je uzbudila duhove

F
11.1.2017. u 14:07
100
110
"Andrićevstvo: Protiv etike sjećanja" knjiga koja je uzbudila duhove
100
"Andrićevstvo: Protiv etike sjećanja" knjiga koja je uzbudila duhove
Knjiga "Andrićevstvo: Protiv etike sjećanja" izučava utjecaj Andrićeva pisanja na realne društvene tijekove, uključujući Andrićevo kreiranje i afirmiranje stereotipa i predrasuda prvenstveno prema bosanskom muslimanskom stanovništvu.
Istaknuto je to na konferenciji za novinare na kojoj je bilo riječi o spomenutoj knjizi autora Rusmira Mahmutćehajića.

"Knjiga 'Andrićevstvo: Protiv etike sjećanja' prvo je cjelovito kritičko preispitivanje ideologijskih čitanja, tumačenja i korištenja književnoga djela Ive Adrića u nacionalističkim, orijentalističkim i kulturno rasističkim odnosima prema Bosni, bosanstvu i bošnjaštvu", kazao je univerzitetski profesor Krsto Mijanović.

On će moderirati večerašnji razgovor o Mahmutćehajićevoj knjizi na kojem će diskutirati Ivo Banac, Nerin Dizdar, Sanjin Kodrić, Mirsad Kunić, Senadin Lavić, Vahid Preljević i sam autor.

Razgovor će se održati u Centru za kulturu Mostar, s početkom u 19 sati.

Direktor Muzeja Hercegovine Asim Krhan kazao je kako je Mahmutćehajićeva knjiga uzbudila i liberalne, i konzervativne, i nacionalističke, i antinacionalističke, i komunističke, i antikomunističke krugove u Bosni i Hercegovini i regiji.

"Objavom ove knjige, književni opus Ive Andrića gurnut je pred ogledalo studioznog istraživanja koji je obrađen u Mahmutćehajićevoj knjizi te su tom slikom i iskrivljenim sadržajem mnogi bili iznenađeni", istaknuo je Krhan.

Nerin Dizdar dodao je kako kroz knjigu "Andrićevstvo: Protiv etike sjećanja" autor ukazuje na antibosanstvo i negiranje bosanskoga identiteta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li ste zadovoljni kvalitetom kulturnih manifestacija u BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: