Akcija portala Klix.ba
164

Humanitarnim partyjem završen Sarajevo Holiday Market: Stipendije za djecu ubijenih policajaca

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Večeras je Klix.ba Humanitarnim partyjem zatvoren 8. Coca-Cola Sarajevo Holiday Market. Veliki broj posjetitelja doprinio je akciji prikupljanja sredstava za djecu ubijenih sarajevskih policajaca i njihovih porodica.

Sav novac bit će doniran u fond za stipendiranje petero djece koja su ostala bez svojih hrabrih očeva koji su svoje živote dali braneći sigurnost građana Sarajeva. Od njih je troje maloljetno, a dvoje punoljetno. Novac će ići i roditeljima policajca koji je imao samo 25 godina kada je poginuo na dužnosti.

Posjetitelji su se zabavili uz bend Mirza&Panduri te su učestvovali u humanitarnoj tomboli. Na aukciji je bio i dres koji je donirao klub FK Željezničar, a donio ga je Amar Osim, kao i dres FK Sarajevo.

Akciji za pomoć djeci ubijenih sarajevskih policajaca priključila se i kompanija Hifa koja će stipendirati djevojčicu, stradalog policajca do kraja njenog osnovnog školovanja, a Merhamet je ranije preuzeo obavezu stipendiranja do kraja ove školske godine djece policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića koji su ubijeni u oktobru prošle godine na Alipašinom Polju. Općinsko vijeće Općine Novi Grad također je donijelo zaključak da će preuzeti obavezu stipendiranja ove djece.

Prema riječima policijskog službenika i člana Upravnog odbora Sindikata MUP-a KS Viktora Ćatića, porodice policajca koji su ubijni nisu adekvatno bile ranije zbrinute, a neke od njih su u teškom stanju.

"Odnos društva i države je bio malo idolentniji. Majka Muhidina Pivodića koji je ubijen na dužnosti prije nekoliko godina je sama, nema nikoga da joj pomogne. Tu su i roditelji policajca Elvedina Madešike koji je ubijen mlad i nije imao djece. I imamo porodicu Mahmuta Traku koji je poginuo u akciji", rekao je Ćatić za Klix.ba.

Donacije u fond za stipendiranje djece potvrdile su i firme Ziko Zavidovići - 500 KM, Krivaja TMK Zavidovići - 500 KM, te Fondacija Duga Zavidovići - 300 KM. Jovan Divjak stipendirat će dvoje djece, a sarajevska Općina Centar troje djece.

Policijski posao je težak i ostavlja posljedice na službenike koji rade u MUP-u KS, ali nažalost sistemskog rješenja, u okviru kojeg bi se zbrinuli i oni i njihove porodice, još nema. O porodicama stradalih policajaca brinu upravo uposlenici MUP-a KS koliko mogu, svojim sredstvima. Nadaju se da će se to promijeniti i da će vlast pokazati više empatije i brige.

"Imamo dosta ranjenih policajca, a imamo i 80 invalida druge kategorije koji su tokom obavljanja dužnosti ostali invalidi. Imamo 20 policajaca i službenika koji su umrli prije nego su dočekali penziju. To su porazne činjenice. Ovo je težak posao", rekao je Ćatić.

Podsjećamo, pripadnici MUP-a KS Adis Šehović i Davor Vujinović ubijeni su 26. oktobra 2018. godine u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Iza Adisa Šehovića je ostao sin koji pohađa Policijsku akademiju na Vracama, dok su iza Davora Vujinovića ostali kćerka koja je učenica četvrtog razreda osnovne škole i trogodišnji sin.

Muhidin Pivodić je poginuo dana 31.12.2012. godine prilikom izvršenja zadatka osiguranja vjerskog objekta u naselju Reljevo. Ubijen je iz automatske puške.

Elvedin Madeško je stradao 14.08.1998. godine prilikom odlaska na intervenciju u ulici Patriotske lige do broja 17, kada je došlo do saobraćajne nezgode sa službenim vozilom. Preminuo je 15.08.1998. godine od zadobijenih povreda.

Mahmut Trako je teško ranjen prilikom intervencije 23.02.1998. godine u naselju Buća Potok. Preminuo je od zadobijenih povreda dan kasnije.