Film/TV
674

Slavni Robert De Niro proglasio otvorenim 22. Sarajevo Film Festival

Piše: A. P.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
"Čast mi je da otvorim 22. Sarajevo Film Festival", riječi su kojima je svjetska glumačka zvijezda Robert De Niro označio početak novog izdanja najznačajnijeg filmskog događaja u ovom dijelu svijeta.

U svom kratkom govoru kazao je da je Sarajevo Film Festival rođen tokom mračnih i opasnih vremena. Podsjetio je da je 11. septembra 2001. godine napadnut njegov grad New York, nakon čega je on u znak otpora osnovao Tribeca Film Festival. Dodao je da je počastvovan što otvara festival u Sarajevu.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra rekao je da nikad nije vidio puniju dvoranu Narodnog pozorišta, koja je bila mjesto svečane ceremonije otvaranja. Poželio je da ova posebna večer ostane u sjećanjima svih, a predstavljajući De Nira kazao je da je on poseban gost kojeg je upoznao na Tribeca Film Festivalu u New Yorku.

"Počašćen sam i nadam se da će uživati u Sarajevu kao ja u Tribeci", dodao je.

Ovogodišnji SFF će u okviru 18 festivalskih programa predstaviti 223 filma iz 61 države. To je, kako je kazala voditeljica Alena Džebo, 11.954 minute filmskog programa, oko 200 sati filma ili devet dana kontinuiranih projekcija.

Čak 53 filma imat će svjetske premijere u Sarajevu koje će u narednih devet dana privući na stotine filmskih profesionalaca i umjetnika.

Selektorica Takmičarskog programa Elma Tataragić detaljno je predstavila detalje ovog programa istakavši da je SFF najveća platforma za promociju regionalne konematografije, te da se ove godine za Srce Sarajeva takmiči 39 filmova koji su različiti po stilu, estetici i temi. S obzirom da je strategija festivala otkrivanje novih talenata ove godine će imati priliku da se predstavi šest debitantskih filmova.