SFF
1.1k

Salve smijeha prilikom uručivanja Počasnog Srca Sarajeva Johnu Cleeseu

Piše: E. S. H.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Britanskom glumcu, scenaristi i producentu Johnu Cleeseu, koji je specijalni gost 23. Sarajevo Film Festivala, večeras je u Ljetnom kinu Raiffaisen uručeno Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. On je na sebi svojstven način nasmijao publiku i napravio komediju tokom primanja nagrade.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra je kazao da za svako Srce Sarajeva postoji neki razlog, a da ovo Srce Sarajeva ide nekome ko nas je učio da ironija i smijeh mogu zajedno.

"Hvala za sve suze od smijeha", kazao je Purivatra u najavi.

Hiljade okupljenih građana i posjetitelja Sarajevo Film Festivala višeminutnim, gromoglasnim aplauzom i ovacijama pozdravilo je legendarnog komičara koji je zastajao i pozdravljao publiku.

U svom stilu je prošao pored Purivatre, ali se vratio i obratio publici.

"Divno je biti večeras ovdje. Veliko mi je zadovoljstvo da sam u Sarajevu, kada mi je ponudio da budem član žirija sljedeće godine, bit će mi drago da se sljedeće godine vratim u Sarajevo. Nagrada je jako velikodušna. Neugodno mi je što sam u istoj kategoriji s ljudima koji su je ranije dobili, poput Roberta De Nira i Martina Scorsesea, ali nisam je prihvatio kao osoba iz svijeta filma, nego kao komičar jer mislim da nam komedija nikada više nije trebala. Komedija i smijeh je od ključnog značaja za vrijeme u kojem živimo", kazao je John Cleese.

Kazao je da se iznenadio kada je došao u Sarajevo i da je okružen visokim snažnim ljudima, kazali su mu da su to zaštitari.

"Bio sam u strahu. Rekli su mi da je to osiguranje. Ja sam 77-godišnji komičar koji će umrijeti za godinu ili dvije, od čega će me štiti? Rekli su da se sviđam ljudima u Sarajevu i pomislio sam da znam zašto me štite, znaju da postoji scenarij za moje ubistvo i nastoje me zaštiti barem do završetka ove ceremonije. Mislite da pretjerujem? Ljudi su i ranije ubijeni u Sarajevu", kazao je Cleese u svom stilu aludirajući na Franca Ferdinanda.

Na kraju je kazao da je gladan i da je zaboravio na nagradu.

"Dirnut sam zbog strašnog vremena kada ste bili pod opsadom. Izvanredno je što je ovaj čovjek pokrenuo ovakvo kino i ovakve događaje.Sigurno je bilo nevjerovatno početi nešto iz ničega, nadam se da ste svi ponosni", dodao je.

Kazao je da se voli smijati i da ga nasmijava Trump i ono što on radi.

"Ono što se dešava u Washingtonu je zanimljivo, život za komičare je postao težak jer su nam oni ukrali posao", našalio se.

Memoare je počeo pisati u 74. godini, te je kazao da će sve što se večeras desilo biti napisao u njegovim memoarima.

Podsjećamo, John Cleese se prije preuzimanja nagrade Počasno Srce Sarajeva i obraćanja okupljenima na "Metalcu" prošetao crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta Sarajevo.

Nakon što je Cleeseu uručeno Počasno Srce Sarajeva na Metalcu je, u sklopu Open Air program, upriličena projekcija filma "Riba zvana Wanda". Riječ je o kultnoj akcionoj komediji iz 1988. godine koju je Cleese napisao i u kojoj glumi. Film je osvojio mnogo nagrada, uključujući Oscara za najboljeg glumca i još dvije nominacije za Oscara.