Svečanom ceremonijom
658

Otvoren je 27. Sarajevo Film Festival! Počinje osmodnevna filmska magija

L. K.
Počeo film "Deset u pola" Danisa Tanovića (Foto: T. S./Klix.ba)
Počeo film "Deset u pola" Danisa Tanovića (Foto: T. S./Klix.ba)
U glavnom gradu BiH večeras je zvanično otvoreno 27. izdanje Sarajevo Film Festivala (SFF). Čast da vodi otvorenje pripala je mladom i talentovanom glumcu Dini Bajroviću, koji je uz interesantan govor uveo publiku u osam dana festivalske čarolije.
Sarajevo večeras vrvi brojnim svjetskim i regionalnim filmskim profesionalcima koji će, zajedno sa građanima i turistima, sve do 20. augusta uživati u brojnim filmskim projekcijama i pratećim festivalskim sadržajima.

Film "Deset u pola" Danisa Tanovića večeras će biti prikazan na 14 lokacija u Sarajevu i Mostaru, a okupljenima u Sarajevu večeras su se obratili Bajrović i direktor SFF-a Mirsad Purivatra.

Mirsad Purivatra i Dino Bajrović (Foto: T. S./Klix.ba)
Mirsad Purivatra i Dino Bajrović (Foto: T. S./Klix.ba)

Dino Bajrović je poručio: "Dame i gospodo, uživajte u filmskoj umjetnosti i u narednih filmskih dana. Sarajevo Film Festival je otvoren".

"Izuzetno mi je drago pozdraviti vas u ime Sarajevo Film Festivala. Moje ime je Dino Bajrović i pripala mi je čast da večeras budem majstor ceremonije otvaranja. Ovogodišnji SFF u 19 filmskih programa donosi 255 filmova i pet serija iz 65 zemalja. Čak 55 filmova na SFF-u imat će svjetsku premijeru, a šest ostvarenja međunarodnu", rekao je Bajrović.

Direktor SFF-a zahvalio se prisutnima na dolasku te poručio kako se nada da će uživati tokom festivala.

"Prvo okupljanje u Narodnom pozorištu može da predstavlja neku vrstu nade da se vraćamo normalnom životu. Nadajmo se da ćemo se uspjeti vratiti ka normalnom životu i da će ovo biti početak jedne nove lijepe priče", poručio je direktor SFF-a.

Istakao je veličinu Wima Wendersa, kazavši da gledajući njegove filmove postajemo "građani svijeta" bez obzira na jezik koji govorimo. Napomenuo je njegovu ljubav prema muzici te uputio prisutne da pogledaju scene iz njegovih najuspješnijih djela.

Pored filma "Deset u pola", na otvorenju SFF-a bit će prikazan i omnibus "Pisma s kraja svijeta". Svjetsku premijeru će imati u Ljetnom kinu Vatrogasac, u sklopu programa Specijalne projekcije.

Ekipe oba filma poklonit će se publici na nekim lokacijama nakon završetka projekcije. Završetak dana prvog Festivala označit će vatromet, čiji je pokrovitelj Grad Sarajevo i gradonačelnica Benjamina Karić.

Ovogodišnjem izdanju prisustvovat će veliki reditelj Wim Wenders, kojem će u sklopu 27. SFF-a biti uručeno i Počasno Srce Sarajeva, u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. Wenders je večeras prošetao crvenim tepihom i iskoristio priliku da pozdravi okupljene građane, turiste i novinare.

Osim toga, 27. izdanje SFF-a posjetit će i Michel Franco, slavni meksički reditelj koji će na festivalu predstaviti svoj najnoviji film "Novi poredak". Ove godine bi trebao preuzeti Počasno Srce Sarajeva koje je dobio 2020., a nije ga mogao preuzeti zbog pandemije koronavirusa.

U četiri takmičarske selekcije: igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma - 18 filmova će zabilježiti svjetsku, tri međunarodnu, jedan evropsku, 25 filmova regionalnu i jedan bosanskohercegovačku premijeru.

Nadalje, želite li se opustiti uz piće nakon filmske projekcije i crvenog tepiha, važno je da znate da je Vlada KS odlučila produžiti radno vrijeme svih ugostiteljskih objekata. Dakle, tokom trajanja SFF-a svi ugostiteljski objekti moći će raditi i poslije ponoći.

Podsjetimo, Radićeva ulica će za vrijeme festivala biti zatvorena za saobraćaj u periodu od 18 sati do 2 sata ujutro. Također, GRAS je najavio kako će javni gradski prijevoz prilagoditi potrebama putnika te su saopćili šta će sve biti promijenjeno od 13. do 20. augusta.

Kompletan festivalski raspored možete pronaći ovdje, karte je moguće kupiti u Glavnom Box Officeu, Bosanski kulturni centar (Branilaca Sarajeva 24).