Komentari (62)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Dobra slike. Fol on Isusu nesto objasnjava
Sjeli frajeri ispred kafića pa kahvenišu. Malo o politici, malo o tome kako se nema para i tako ubijaju dane.
I svaka žena koja se gologlava moli Bogu ili je prorokuje, sramoti glavu svoju; jer je sve jedno kao da je obrijana. Ako se dakle ne pokriva žena, neka se striže; ako li je ružno ženi strizati se ili brijati se, nek se pokriva. (KorinĆanima poslanica prva, 11:5,6) A muž ne mora pokrivati glave, ta slika je i slava Božja; a žena je slava muževa. Jer nije muž od žene, nego žena od muža. I nije stvoren muž radi žene, nego žena radi muža.'' ( KORINĆANIMA poslanica prva ;11:7-9)
Na grobovima stanuju i noće na skrovitim mjestima,jedu svinjetinu,meću u zdjelu jela nečista. (Biblija, Izaija,65.4) ...pritom jedu meso svinjeće nečisto, miševe; svi će izginuti, veli Gospod. (Biblija, Izaija,66.17) A svinja, iako ima papak, i to papak razdvojen,ne preživa - za vas je nečista. Njihova mesa nemojte jesti, niti se njhove strvine doticati - za vas su one nečiste. (Biblija, Levitski zakon 11:7,8)
Što god ima papke i papci su mu razdvojeni, i PREŽIVA izmedju životinja, to jedite. (Biblija, 3 Mojsijeva ili 11.3 ili Levitski zakonik 11.3) Vino je podsmjevač , žestoko piće bukač i ko se njime odaje , neće steči mudrost. (Biblija,Psalmi,Izreke,20:1) I ne opijate se vinom,jer u tome leži propast.(Biblija,Poslanici Pavla,Efanidzanima, 5:18) “TKO ima jad? Tko ima nemir? Tko razmirice? Tko ima brige? Tko ima tupost očiju? Oni koji dugo ostaju uz vino” (Priče Salamunove 23:29, 30, NS).
PRIKAŽI ODGOVORE (2)
Na Dan kada Allah sakupi poslanike i upita: "Da li su vam se odazvali?" - oni će reći: “Mi ne znamo, jer samo Ti znaš sve tajne." Kad Allah rekne: "O Isa, sine Merjemin, sjeti se blagodati Moje prema tebi i majci tvojoj: kada sam te Džibrilom pomogao pa si s ljudima, u bešici i kao zreo muž, razgovarao; i kada sam te pismenosti i mudrosti, i Tevratu i Indžilu naučio;
i kada si, voljom Mojom, od blata nešto poput ptice napravio i u nju udahnuo, i kada je ona, voljom Mojom, postala ptica; i kada si, voljom Mojom, od rođenja slijepa i gubavca iscijelio; i kada si, voljom Mojom, mrtve dizao; i kada sam od tebe sinove Israilove odbio, kad si im ti jasne dokaze donio, pa su oni među njima koji nisu vjerovali - povikali: ’Ovo nije ništa drugo do prava vradžbina!’
I kada sam učenicima naredio: ’Vjerujte u Mene i Poslanika Moga!’ - oni su odgovorili: ’Vjerujemo, a Ti budi svjedok da smo mi muslimani’.” A kada učenici rekoše: "O Isa, sine Merjemin, može li nam Gospodar tvoj trpezu s neba spustiti?" - on reče: "Bojte se Allaha ako ste vjernici." "Mi želimo" - rekoše oni - "da s nje jedemo i da naša srca budu smirena i da se uvjerimo da si nam istinu govorio, i da o njoj budemo svjedoci."
PRIKAŽI ODGOVORE (4)
I kada meleki rekoše: "O Merjema, tebe je Allah odabrao i čistom stvorio, i boljom od svih žena na svijetu učinio. O Merjema, budi poslušna svome Gospodaru i licem na tle padaj i sa onima koji molitvu obavljaju i ti obavljaj!" To su nepoznate vijesti koje ti objavljujemo. Ti nisi bio među njima kada su pera svoja od trske pobacali da bi vidjeli koji će se od njih o Merjemi brinuti, i ti nisi bio među njima kad su se prepirali.*
A kada meleki rekoše: "O Merjema, Allah ti javlja radosnu vijest, od Njega Riječ: ime će mu biti Mesih, Isa, sin Merjemin, biće viđen i na ovome i na onome svijetu i jedan od Allahu bliskih; on će govoriti ljudima još u kolijevci, a i kao odrastao, i biće čestit"- ona reče: "Gospodaru moj, kako ću imati dijete kada me nijedan muškarac nije dodirnuo?" - "Eto tako" - reče - "Allah stvara što On hoće. Kada nešto odluči, On samo za to rekne: ’Budi!’ - i ono bude."
I poučiće ga pismu i mudrosti, i Tevratu i Indžilu, i poslati kao poslanika sinovima Israilovim: "Donosim vam dokaz od Gospodara vašeg: napraviću vam od ilovače nešto poput ptice i puhnuću u nju, i biće, voljom Allahovom, prava ptica. I iscijeliću slijepa od rođenja, i gubava, i oživljavaću mrtve, voljom Allahovom, i kazivaću vam šta jedete i šta u domovima svojim gomilate; to će, uistinu, biti dokaz za vas, ako pravi vjernici budete;
PRIKAŽI ODGOVORE (5)
Postoji jedna sekta u islamu koja se zove "Ahmedije". Jednom prilikom sam naletio na njih i sa njima imao razgovor od jedno par sati na sajmu knjige. Prvo sto krenu da pricaju je o Isusu. Smatraju da on nije ubijen na krizu, nego da su to jevreji mislili i zato ga smatrali prokletim. Kad se izlijecio, otisao je u dio gdje je danasnji Kasmir, Indija, tako to...Time pojasnjavaju kako su Buda i Isus slicni, jer su tadasnji ljudi tamo prepoznali Isusa kao novog Budu i njegove osobine pripisali Budi.
Time pojasnjavaju to sto neki historicari zele da nadju put kako je Isus dosao do Bude, ali ustvari je obrnuto. Ono sto je Isus propovjedao tamo u Indiji u tom dijelu je kasnije pripisano Budi. Zanimljivo mi je djelovalo sve to i mogu reci da su me sredili sa argumentima. Misljenje koje je zastupljeno u islamu je da Isus nije umro, nego da je uzdignut. Oni u to ne vjeruju, nego smatraju da je umro prirodnom smrcu i to tamo negdje u Indiji, Kasmiru, Tibetu...tako tom dijelu...
Inace ih je islamska zajednica proglasila nevjernicima zbog Gulama Ahmeda. Ono sto mogu reci je da su oni totalno logicnog razmisljanja a i imaju fin pristup pozivanja u svoje ideje. Vidio sam da su slabi na dokazivanju svojih predaja jer nemaju razvijenu hadisku nauku, ali dosta jake argumente imaju kad je Isus u pitanju. Sve to krece od tog pitanja Isusa i onda kasnije imaju svoju teoriju o svemu.
PRIKAŽI ODGOVORE (3)
Ali zato što su zavjet prekršili i što u Allahove dokaze nisu povjerovali, što su ni krive ni dužne vjerovjesnike ubijali i što su govorili: "Naša su srca okorjela" - Allah im je, zbog nevjerovanja, njihova srca zapečatio, pa ih je samo malo vjerovalo - i zbog nevjerovanja njihova i zbog iznošenja teških kleveta protiv Merjeme
i zbog riječi njihovih: “Mi smo ubili Mesiha, Isaa, sina Merjemina, Allahova poslanika!” A nisu ga ni ubili ni raspeli, već im se pričinilo. Oni koji su se o njemu u mišljenju razilazili, oni su sami o tome u sumnji bili; o tome nisu ništa pouzdano znali, samo su nagađali; a sigurno je da ga nisu ubili, već ga je Allah uzdigao Sebi. - A Allah je silan i mudar.
I nema nijednog sljedbenika Knjige koji, kada bude umirao, neće u njega onako kako treba povjerovati, a na Sudnjem danu on će protiv njih svjedočiti.
I spomeni u Knjizi Merjemu: kada se od ukućana svojih na istočnu stranu povukla i jedan zastor da se od njih zakloni uzela, Mi smo k njoj meleka Džibrila poslali i on joj se prikazao u liku savršeno stvorena muškarca. "Utječem se Milostivom od tebe, ako se Njega bojiš!" - uzviknu ona. "A ja sam upravo izaslanik Gospodara tvoga" - reče on - "da ti poklonim dječaka čista!" "Kako će imati dječaka" - reče ona - "kad me nijedan muškarac dodirnuo nije, a ja nisam nevaljalica!"
"To je tako!” - reče on. "Gospodar tvoj je rekao: ’To je Meni lahko’, i zato da ga učinimo znamenjem ljudima i znakom milosti Naše. Tako je unaprijed određeno!" I ona zanese i bremenita se skloni daleko negdje. I porođajni bolovi prisiliše je da dođe da stabla jedne palme. "Kamo sreće a sam ranije umrla i da sam potpuno u zaborav pala!" - uzviknu ona. I melek je, koji je bio niže nje, zovnu: "Ne žalosti se, Gospodar tvoj je dao da niže tebe potok poteče.
Zatresi palmino stablo, posuće po tebi datule svježe, pa jedi i pij i budi vesela! A ako vidiš čovjeka kakva, ti reci: "Ja sam se zavjetovala Milostivom da ću šutjeti, i danas ni s kim neću govoriti." I dođe ona s njim porodici svojoj, noseći ga. "O Merjemo," - rekoše oni - "učinila si nešto nečuveno! Ej ti, koja u čednosti ličiš Harunu, otac ti nije bio nevaljao, a ni mati tvoja nije bila nevaljalica." A ona im na njega pokaza. "Kako da govorimo djetetu u bešici?" - rekoše.
PRIKAŽI ODGOVORE (2)
A kurca i novinara....pa napisi na engleskom ime filma ili ga prevedi na bosanski....kakav je to naziv Pasija hebo ti Vuk Karadzic mater...pa ne cita se sve u svijetu kako pise!!! Konjino.
Mele samo tebe više volim od tvog imenjaka Brooksa. Molim te , dozvolit da ti Miro Purivatra dodijeli ako bogda dogodine nagradu za životno djelo. Prepoznaćeš me odmah u publici u Sarajevu , nema potrebe da se vako javno razotkrivam !
Mele samo tebe više volim od tvog imenjaka Brooksa. Molim te , dozvolit da ti Miro Purivatra dodijeli ako bogda dogodine nagradu za životno djelo. Prepoznaćeš me odmah u publici u Sarajevu , nema potrebe da se vako javno razotkrivam !
Mele samo tebe više volim od tvog imenjaka Brooksa. Molim te , dozvolit da ti Miro Purivatra dodijeli ako bogda dogodine nagradu za životno djelo. Prepoznaćeš me odmah u publici u Sarajevu , nema potrebe da se vako javno razotkrivam !
Isus je bio musliman. Obožavao je samo Allaha i nisu ga ubili na križu već ga je Allah uzdigao sebi a umjesto njega je ubijen njegov drug koji se je žrtvovao radi Allahovog zadovoljstva i kojem je Allah dao Isaov izgled kako bi mislili da su ubili poslanika.
KAŽU STARE PRIČE: Isus je najvjerovatnije u prvom periodu svog života bio Jevrejin, a to znači da je vjerovatno bio obrezan, i da je izbjegavao jesti svinjetinu. Sa mogućim ovakvim osobinama, na neki način je u drugom dijelu egzistencije postao između ostalog i prvi kršćanin (hrišćanin). I sad, meni nije baš jasno zbog čega je u mnogim generacijama njegovih sljedbenika zaživio običaj da se odstupi od obrezivanja i ignoriše preporuka o svinjetini. Koji su razlozi ?
Isus je bio musliman, poslanik i vjerovao je u jednog boga.
Uloga ce za ovog tipa biti verovatno manje bolna.... A sto se logike tice...hajd nek se lova okrene..
I kada Allah reče: "O Isa, dušu će ti uzeti i k Sebi te uzdignuti i spasiću te od nevjernika i učiniću da tvoji sljedbenici budu iznad nevjernika sve do Smaka svijeta. Meni ćete se, poslije, svi povratiti i Ja ću vam o onome u čemu se niste slagali presuditi.