CRNI TELEFON
98

Konačno dobar horor: Svaka dlaka na tijelu stoji uspravno

Piše: Ines Mrenica
Foto: Netfli
Foto: Netfli
Sramežljivog dječaka otima sadistički ubica i zatvara u zvučno izoliran podrum u kojem od vrištanja nema nikakve koristi. Oteti tinejdžer koristi misteriozni crni telefon kako bi komunicirao s prethodnim žrtvama otmičara.
Kada ste se posljednji put isprepadali u kinu, ali baš onako da vam je krv šiknula u noge i ruke i da ste se trznuli u sjedalu? Ako ste zaboravili na dobre hororce, obradovat će vas zvonjava “Crnog telefona”.

Naime, jedan takav film strave od kojeg srce kuca brže stigao je na repertoare kina, a režirao ga je Scott Derrickson, kojeg se sjećamo po "Doctoru Strangeu" s Benedictom Cumberbatchom iz 2016. godine, te niz natprirodnih horora među kojima je nazapaženiji bio naslov "The Exorcism of Emily Rose" (2005.).

"The Black Phone" adaptacija je priče Joea Hilla iz zbirke novela pod nazivom "20th Century Ghosts" i provocira psihozu svih onih koji žive u strahu od otmice djeteta, koja je najveća noćna mora svakog roditelja. Za tu psihozu su dijelom zaslužni i svi oni filmovi o manijacima koji otimaju djecu u bijelom kobiiju, nakon čega im u podrumu rade nezamislive stvari. Zanimljivo je podatak da je Hill sin američkog pisca Stevena Kinga, tako da su dobri genetski preduslovi za pisanje dobrog horora - ispunjeni.

Ovaj projekt ponovo udružuje Ethana Hawkea, producenta i tvorca hit hororca "Sinister" iz 2012. godine. Ethan Hawke se po prvi put nalazi u ovako delikatnoj ulozi, portretirajući sadističkog ubicu, s teškom (impresivnom) maskom na licu, crnim balonima i nekoliko mađioničarskih trikova. Djeca masovno nestaju, grad je izlijepljen lecima putem koji se očajnički traži informacija o njima, a nestaju uglavnom dječaci. Sljedeći na redu je Finney Shaw, kojeg igra mladi glumac Mason Thames, inače debitant.

Halo?

Priča nas vodi u 1978. godinu, baš onda kada se događa radnja kultnog horora "Noć vještica" Johna Carpentera. Finney Shaw (Mason Thames) je sramežljivi 13-godišnji dječak, koji živi u jednom predgrađu u Koloradu. U školi ga zlostavljaju vršnjaci, a ni kući nije bolja situacija s konstantno pijanim ocem, koji se iživljava na njemu i njegovoj sestri Gwen (Madeleine McGraw).

Jednog dana sadistički ubica "The Grabber" (Ethan Hawke) namami ga u crni kombi uz pomoć mađioničarskog trika te ga utamniči u zvučno izoliranom podrumu, u kojem od vrištanja nema nikakve koristi. Kada isključeni telefon na zidu počne zvoniti, Finney otkriva da može čuti glasove prijašnjih žrtava, koje su odlučne u tome da se ono što se njima dogodilo ne dogodi i Finneyju. Dječak na sve moguće načine pokušava pobjeći, njegova sestra ima neobične snove i pokušava ga pronaći. Komunikacija otmičara i žrtve je mučna, kao i situacije koje prate postupak donošenja hrane u podrum.

"The Black Phone" ima retro atmosferu i inspiriran je sedamdesetim godinama, kada su nastajali neki od najboljih horora u historiji kinematografije, poput "Teksaškog masakra motornom pilom", "Carrie" i "Egzorciste". Priča je slojevita, a svaki klinac sa svojom mučnom pričom “preko” telefona provocira novi grč u stomaku gledatelja. Ethan Hawke, koji je u dugogodišnjoj karijeri igrao svakave likove ali nikada ovakvog negativca, maestralno se prihvatio posla. Nedavno smo ga gledali u zapaženim naslovima "The Northman" i "Moon Knight".

Film se ne preporučuje djeci ispod 15 godina, a onima koji su stariji i ne podliježu ograničenjima možda bi zanimala informacija da se u Bosni i Hercegovini od 2000-godine dogodila samo jedna otmica djeteta, i to s ciljem iznuđivanja novca od roditelja. Službeno, još nije zabilježan slučaj otmice djeteta radi psihopatološkog mučenja i ubijanja.

"To je samo film", glasi ona stara, nadasve utješna rečenica za sve one koji bi mogli dobiti napad anksioznosti. Malo straha nikome nije naškodilo.