Misterija riješena...?
27

HBO novim dokumentarcem rješava nedoumice: Jeste li spremni da saznate ko je Banksy?

Piše: Ines Mrenica
"Banksy and the Rise of Outlaw Art" je dokumentarac o čovjeku koji je razvio umjetnički pokret uz pomoć kojeg je izgradio poslovno carstvo vrijedno stotine miliona dolara, a da pritom niko ne zna ko je on. Dostupan je na HBO-u i rješava brojne nedoumice koje opsjedaju njegove obožavatelje.

Misteriozni identitet najslavnijeg svjetskog umjetnika uličnih grafita još uvijek je nepoznat široj javnosti. Njegova politički angažovana umjetnost, ispadi i smjele intervencije u prostoru godinama provociraju politički establišment. Svojim duhovitim grafitima često pokazuje prezir prema ratu i kapitalizmu. Njegova primjena konceptualne umjetnosti omogućila mu je armiju sljedbenika, koji žele saznati samo jednu stvar. Ko je Banksy?

Grad Bristol u Engleskoj je, između ostalog, poznat po činjenici da u njemu živi najpoznatiji "kriminalac", koji je istovremeno najslavniji živući umjetnik. Reditelj Elio Espana kroz dva sata dokumentarnog filma donosi zanimljiv uvid u Banksyjev karijerni put i početke ulične umjetnosti.

Intrigantni dokumentarac počinje najvećom senzacijom koju je izazvao misteriozni umjetnik, koji sebe naziva Banksyjem. Na Sothebyjevoj aukciji 2018. godine njegova slika "Djevojčica s balonom“ je prodana za milion funti, nakon čega je skliznula iz okvira i uništila, prolazeći kroz na daljinu aktivirani rezač papira. Nakon što je "Djevojčica s balonom“ izrezana u tanke trakice, njena vrijednost je udvostručena.

Banksy se na kulturnoj sceni pojavio u ranim 2000. godinama, kao umjetnik grafita, uporno odbijajući da otkrije svoj identitet. U dokumentarcu se, osim o Banksyju, govori i o porijeklu moderne ulične umjetnosti, koja je započela šezdesetih godina u New Yorku. A kada su sprejevi u konzervama postali dostupni u širokoj prodaji na tržištu širom svijeta, umjetnost grafita je eskalirala, a „šaranje po zidovima“ se često tretirao i tretira kao vandalizam.

Jedan od najpoznatijih i najangažovanijih Banksyjevih grafita je onaj u Veneciji koji upozorava na problematiku migrantske krize. Prijezir prema histeriji masovnog turizma, globalizaciji i nadiranju kruzera u područja koja predstavljaju kulturne spomenike, kao što je Venecija, Banksy je pokazao uličnom instalacijom u vidu prodavača koji prodaje slike i tako označio početak Bijenala 2019. godine. Spojene slike zapravo predstavljaju fotografiju kruzera među gondolama i poznatim venecijanskim mostovima.

Banksy se, logično, ne pojavljuje u dokumentarcu koji mu je posvećen, ali u filmu postoji isječak iz BBC- jevog dokumentarca "Shadow People“ u kojem se Banksy na početku karijere 1993. godine pojavljuje pokriven maramom, iako njegove oči, kosa i glas nisu skriveni. U filmu se pojavljuju osobe koje, navodno, jako dobro poznaju Banksyja i opsuju ličnost misterioznog umjetnika.

Banksyjev promotor Lazarides objašnjava da se cijene njegovih djela formiraju na osnovu nevjerovatno velike potražnje za njima. Kupci, među kojima su mnoga slavna glumačka imena, nude puno veće cifre od onih koji Banksy traži za svoje radove, pa ih prodavači uglavnom pitaju koliko su spremni ponuditi za umjetnička djela. Banksy je imao i kućnu "intervenciju“ u prostoru za vrijeme "lockdowna“ u Britaniji kada je svoju suprugu iznenadio crtežima u kupatilu.

Zanimljivo je da je jedan od Banksyjevih obožavatelja i "klijenata“ britanski glumac Jude Law, koji je igrajući u seriji "Mladi papa“ Paola Sorrvina imao repliku koja se odnosila na činjenicu da su najbolji svjetski umjetnici uspijevali ostajati anoninmi, a među njima je, naravno, bio i bristolski "provokator“. "Banksy and the Rise of Outlaw Art“ je vrlo edukativan dokumentarni film koji upoznaje gledatelje s kulturom ulične umjetnosti i način na koji se ona obračunava s izazovima modernog vremena.