Na TV-u od 29. oktobra
146

"Znam kako dišeš" će biti prva bh. serija koja će se emitovati na HBO-u

N. O.
Foto: Instagram/Deblokada
Foto: Instagram/Deblokada
Serija "Znam kako dišeš" reditelja Alena Drljevića i Nermina Hamzagića bit će prva bh. serija koje će se emitovati na platformi HBO.

Ovog ponedjeljka je u BKC-u održana bh. premijera serije "Znam kako dišeš" čiji su kreatori Jasmila Žbanić i Damir Ibrahimović, a generalni direktor BH Telecoma Amel Kovačević otkrio je da će ovo biti i prva bh. serija koja će se emitovati na svjetski poznatoj streaming platformi HBO.

Serija je prvo zvanično prikazivanje imala u Veneciji na Filmskom festivalu, kada je reakcija publike bila izuzetno emotivna, ljudi nisu napuštali salu, a ekipa je nagrađena emotivnim i dugim ovacijama.

"Presretni smo što imamo domaću premijeru. U Veneciji nam je bilo, ali je najvažnije šta naši su sugrađani, prijatelji, partneri, sponzori i cijela ekipa misle o seriji. Iskreno se nadam da će biti jako gledana. Bavi se aktuelnim pitanjima iz savremenog bh. života", kazala je Žbanić na premijeri u BKC-u.

Jasmila Žbanić na bh. premijeri serije u BKC-u (Foto: I. L./Klix.ba)
Jasmila Žbanić na bh. premijeri serije u BKC-u (Foto: I. L./Klix.ba)

Serija "Znam kako dišeš" u šest epizoda prati rad tužiteljice Nevene Murtezić čiji je zadatak da istraži slučaj samoubistva dječaka, istovremeno se suočavajući sa svojim ličnim problemima koji se isprepliću sa istragom. Nevena (Jasna Đuričić) je samohrana majka tinejdžera Dine (Lazar Dragojević) i konstantno je pod pritiskom politike i javnosti, a slučaj samoubistva maloljetnika pokrenuo je lavinu događaja u njenom privatnom životu.

Smještena u urbani milje današnjeg Sarajeva, serija kroz tužilačke istrage i porodične priče postavlja izuzetno bitna pitanja: Koliko vjerujemo svojoj djeci i koliko ih poznajemo? Da li su naša djeca drugačija od nas i naših sistema vrijednosti? Da li poznajemo svoje voljene onako dobro kako to mislimo?

Kroz šest epizoda serije duboko se zaranja u razlike stvorene klasnim podjelama i izvanredno istražuju tragedije proizašle iz duboko ukorijenjenih nejednakosti u društvu, a glavne uloge u ovoj domaćoj drami igraju višestruko nagrađivana glumica Jasna Đuričić i mladi glumac Lazar Dragojević. Osim njih, uloge u seriji igraju i Ermin Bravo, Mirvad Kurić, Jelena Kordić Kuret, Jasna Žalica, Izudin Bajrović, Boris Isaković, Kemal Rizvanović, Dino Bajrović, Lana Stanišić.

Gledaoci će prvu epizodu serije "Znam kako dišeš" moći pogledati 29. oktobra u 20:30 sati, premijerno na TV kanalu MY TV, dostupnom na Moja TV platformi.