Gost Sarajeva
43

Aleksandar Stanković: Neostvarena želja mi je u emisiji ugostiti Šerbedžiju i Balaševića

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Hrvatski urednik i voditelj Aleksandar Stanković, poznat po kultnoj talk-show emisiji na HRT-u "Nedjeljom u 2", podijelio je danas svoja iskustva u radu s novinarima i drugim zainteresovanima u okviru treninga koji je održan u Networksu.

Snimio je više od 700 emisija u kojima su gosti bile ugledne ličnosti i najviši zvaničnici, a Stanković se nije libio da im postavlja oštra, neugodna, ali argumentovana pitanja, zbog čega je vrlo cijenjen. Gotovo da nema zvučnog imena koje se nije pojavilo u njegovoj emisiji.

U BiH je postao popularan kada je još 2007. godine u svojoj emisiji sučelio Milorada Dodika i Bakira Hadžiomerovića, koji je tada vodio emisiju "60 minuta". Dodik je mjesecima odbijao da bude gost Hadžiomerovićeve emisije.

Ipak, i ime poput Aleksandra Stankovića ima neispunjenih želja kada su u pitanju gosti.

"Neispunjena želja su mi Đorđe Balašević i Rade Šerbedžija. Prije nekoliko godina sjedio sam s Balaševićem i dogovorili smo termin emisije jer je pristao, ali osam dana uoči emisije kada smo trebali dogovoriti tehničke detalje on se nažalost nije javio. Rade Šerbedžija je rekao da ne želi jer je davno zakopao ratne sjekire koje ne želi otkopavati", kazao je Stanković.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Nakon svake njegove emisije, mediji prenose izjave, a političari i javnost još dugo komentiraju. Ipak, Stanković ističe kako se teško dolazi do veće promjene.

"Mi smo u dosadašnjih 700 i nešto emisija uspjeli smijeniti jednu županicu koja je bila u koruptivnim poslovima i nadam se da smo tu i tamo uspjeli prodrijeti do svijesti pojedinaca da počnu drugačije gledati na stvari, a ne dominantno što mu serviraju nacionalistički mediji u kojima je manje-više sve jasno i idu uvijek linijom manjeg otpora štiteći stado. Ja sam se uvijek zalagao u onome što sam radio da mi agenda bude zaštita manjina i onih koji su nezaštićeni", rekao je.

Popularnost u svim zemljama Zapadnog Balkana donijela je sa sobom i breme s kojim se Stanković uspješno nosi. Okružio se bliskim ljudima i izbjegava okupljanja na javnim mjestima, pogotovo sumnjivim.

"Ja sam sebi sam to nametnuo. Ponekad odem u kino i pozorište. Svjesno izbjegavam neugodne situacije. To jeste terete javnog posla, ali nosim se s tim. Imam malu porodicu i svoja tri prijatelja, to mi je sasvim dovoljno", kazao je Stanković.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Za sve one koji tek ulaze u svijet ozbiljnog novinarstva kazao je kako trebaju biti prosječno inteligentni, da imaju radne navike i budu hrabri u onome što rade.

"Trebaju se znati postaviti i raditi po vlastitoj savjesti, te ne dozvoljavati da ih urednici maltretiraju. Znam da je možda iluzorno očekivati to od mladih novinara, ali mene je moje iskustvo naučilo da kako se postavim, tako mi se vraća", istakao je.

Od novinara koji imaju slične emisije i fokuse kao i on istakao je Senada Hadžifejzovića i Amira Zukića kazavši da su dobri novinari.

"Ima ih i u Srbiji i Hrvatskoj jako dobrih. Nisam sujetan. Dobro rade svoj posao. Uglavnom, me prijeti nam propast", zaključio je s osmijehom na licu.

Stanković je bio poznat i kao voditelj radijske emisije "Poligraf". Izdao je knjige "Jutra Pobijeđenih", "Igor Mandić na mjesecu", "Uglavnom su me voljele starije gospođe" i "Sto faca i Aca". Dobitnik je nagrade HND-a "Novinar godine", u izboru 450 novinara iz svih hrvatskih novinskih redakcija.