Najplaćenije
6

Žene u Beču obilježavaju 8. mart u gradskoj vijećnici

Klix.ba
Bečlijke u poređenju s ostalim dijelovima Austrije imaju najveća primanja, najmanji jaz u platama i najvišu stopu zaposlenosti. Bruto godišnji dohodak Bečlijki je za 163 eura više od austrijskog prosjeka.

Razlika u platama između žena i muškaraca u Beču iznosi 23 posto, dok je na nivou Austrije 36,2 posto. Ukoliko se porede primanja kod zaposlenih na puno radno vrijeme onda je jaz u primanjima između Bečlijki i Bečlija 15,2 posto. Stopa zaposlenosti žena u Beču iznosi 78,7 posto.

U sklopu gradske uprave već 25 godina postoji odjel za pitanja žena, a u gradskoj vladi postoji i resor za žensku politiku.

Od 2013. godine aktivan je i Monitor o ravnopravnosti čiji je zadatak da empirijski obuhvati i analizira razvoj ravnopravnosti žena i muškaraca. Monitor je podijeljen na 12 tema i prati 123 indikatora. Kviz na ovu temu, koji ispituje nevjerovatne činjenice o ravnopravnosti, dostupan je na www.gleichstellungsmonitor.at

Danas su sve žene pozvane u gradsku vijećnicu gdje je spreman bogat program u vidu radionica, informacija, obilasci vijećnice i koncert. Tokom cijelog programa obezbijeđeno je besplatno čuvanje djece.