Zdravlje
10

Zelene površine poboljšavaju zdravlje građana

Klix.ba
Parkovi, vrtovi i ostale zelene površine u urbanom okruženju poboljšavaju zdravlje i kvalitet života stanovnika, pokazala je studija Univerziteta u Exeteru (Velika Britanija).

Ova otkrića trebala bi pomoći urbanističkom planiranju, a mogla bi imati i velikog utjecaja na društvene prilike. Studija je objavljena u časopisu Psychological Science.

Studija je proučavala podatke istraživanja koje je pratilo kretanje pet hiljada domaćinstava i 10 hiljada odraslih osoba u periodu od 1991. do 2008. godine. Učesnici su izvijestili o vlastitom psihološkom zdravlju u tom periodu kako bi se procijenio utjecaj zelenih površina.

Mathew White i njegovi kolege iz Evropskog centra za okolinu i ljudsko zdravlje otkrili su kako ljudi prijavljuju manje mentalnih problema i zadovoljniji su svojim životom kada žive u "zelenijim“ područjima. Otkriće se pokazalo tačnim i nakon što su provjerene sve promjene u životu ispitanika, od prihoda, posla, bračnog statusa, fizičkog zdravlja, pa sve do načina stanovanja.

"Otkrili smo da život u urbanom području sa relativno velikom količinom zelenih površina može imati prilično pozitivan utjecaj na zdravlje", rekao je White.

Utjecaj na pojedince je možda mali, ali potencijalni pozitivni utjecaj zelenih površina na društvo uopće može biti od velikog značaja.

"Ovo istraživanje može biti veoma važno za psihologe, djelatnike u javnom zdravstvu i urbanističke planere, koji se interesuju za utjecaj koji urbanizacija i prostorno uređenje imaju na zdravlje i dobrobit čovječanstva", rekao je White.

"Ljudima, koji žive prezaposlenim načinom života u gusto naseljenim područjima, pristup zelenim površinama je odličan način da izbjegnu svakodnevni stres", izjavila je Beth Murphy, direktorica dobrotvorne institucije za mentalno zdravlje Mind.