Novi ljekoviti trend
23

Zašto svi piju sok od celera: Zelena biljka prirodni je eliksir zdravlja

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Sok od celera mogao bi biti veliki trend ove godine s obzirom na to da ga mnogi, od slavnih ličnosti do influencera, ne ispuštaju iz ruku. Tajna je u njegovim izuzetno zdravim svojstvima.

Kako pojašnjavaju nutricionisti, sok od celera smanjuje upale i poboljšava zdravlje crijeva, piše Woman's Health.

Posljednjih nekoliko mjeseci korisnici Instagrama primijetili su veliku zastupljenost soka od celera na ovoj društvenoj mreži. Obično su to jutarnje fotografije doručka koje uključuju čašu zelenog napitka. Mnogi ga nazivaju superherojskim pićem zbog njegovog pozitivnog djelovanja na ljudski organizam.

Sok od celera, pojašnjavaju nutricionisti, najbolje je piti na prazan želudac.

"Najviše volim započeti dan svježim i hladnim sokom od celera. To je protivupalno i alkalizirajuće piće. Iskreno, čini da se osjećam tako energično", napisala je australska ljepotica Miranda Kerr u jednom od svojih postova.

Foto: Instagram Screenshot
Foto: Instagram Screenshot

Celer je bogat velikim količinama dijetalnih vlakana, vitaminima A, C i K, kalijem i manganom. Ova ljekovita biljka je dobar izvor riboflavina ili vitamina B2, kao i vitamina B6, pantotenske kiseline, kalcija, magnezija i fosfora. Celer ima vrlo malo kalorija, zasićenih masti i holesterola.

Anthony William, jedan od najprodavanijih autora, poznat po knjizi "Medical Medium" kaže kako je ispijanje soka od celera svakog jutra spasilac kada je riječ o hroničnim bolestima.

"Koristio sam ga za mnoge probleme. Pomaže u problemima s varenjem, konstipacijom, gasovima, nadimanjem, kiselinom u želucu, aknama, problemima sa sinusima, lajmskom bolesti, čak i s ADHD-om. Celer pronalazi svoje mjesto u alternativnoj medicini kao nikada do sada", rekao je William za magazin Mind Body Green.

Selena Gomez (Foto: Woman's Health)
Selena Gomez (Foto: Woman's Health)

U jednom istraživanju naučnici su ustanovili da osobe koje piju sok od celera tri puta sedmično imaju za 76 posto manji rizik od nastanka Alzheimerove bolesti. Celer je odličan izvor luteolina koji poboljšava kognitivne funkcije i štiti pamćenje.

"Uz tvrdnje kako liječi autoimune bolesti, sprečava rak i doprinosi alkalizaciji vašeg tijela, sok od celera zvuči predobro da bi bio istinit", izjavila je nutricionistica Natalie von Bertouch za Health Health.

Međutim, Bertouch ističe kako ne postoje naučni dokazi koji ukazuju na to da se sok od celera masovno pojavljuje na interenetu radi nekih reklamnih pogodnosti. Kako kaže, ovaj sok je siguran i jednostavno je dio zdrave ishrane.