Zdravlje
4

Zaslađena pića izazivaju dijabetes

Klix.ba
Ispijanje jedne ili više limenki nekog zaslađenog pića dnevno povezano je sa povećanjem rizika od dijabetesa kasnije, navodi se u novoj studiji evropskih naučnika. Jedna limenka nekog zaslađenog pića dnevno povećava rizik od dijabetesa za dvadeset posto.

Izvještaj objavljen u listu Diabetologia potvrđuje ranija otkrića američkih naučnika. Zaslađena hrana i pića su kalorični i uzrokuju debljanje. U posljednjem istraživanju učestvovali su naučnici iz Velike Britanije, Njemačke, Danske, Italije, Španije, Švedske, Francuske i Holandije.

Blizu 350 hiljada osoba ispitano je u okviru velike evropske studije, koja je pokušavala pronaći vezu između ishrane i raka.

"Konzumiranje šećerom zaslađenih pića povećava rizik od dijabetesa. Potrebno je jasnije informisati javnost o efektima ovih pića na zdravlje“, izjavila je za BBC voditeljica istraživanja Dora Romaguera, sa Imperial Collegea u Londonu.

Povećan rizik od dijabetesa povezan je i sa umjetno zaslađenim pićima. Ipak, šećer je taj koji najviše dovodi dijabetesa tipa 2, a zašećerena pića su i veoma kalorična.

"Mi preporučujemo ograničenu konzumaciju zašećerene hrane i pića ukoliko neko želi regulirati tjelesnu težinu. Ipak, očuvanje zdrave težine je najvažnije za prevenciju dijabetesa tipa 2“, rekao je Matthew Hobbs, vođa istraživanja u centru Diabetes UK.