Uzrokuju dijabetes i srčane bolesti
36

Zašećerena pića uzrokuju 200 hiljada smrti godišnje

Klix.ba
Zašećerena lagana pića moguć su uzrok gotovo 200 hiljada smrti širom svijeta, pokazale su studije. Istraživači su koristili podatke iz velikog istraživanja globalnih bolesti kako bi izračunali smrtnost povezanu sa konzumiranjem gaziranih i drugih zaslađenih napitaka.

Naučnici su povezali piće sa 133 hiljade smrti od dijabetesa, 44 hiljade smrti od srčanih bolesti i šest hiljada od raka. 78 posto smrti otpada na zemlje sa slabim ili srednjim primanjima.

Iako uzročna veza ne može biti dokazana, poznato je da zašećerena pića doprinose prekomjernoj tjelesnoj težini, što povećava rizik od dijabetesa, srčanih bolesti i nekih oblika raka.

Naučnici su svoja otkrića bazirali na informacijama prikupljenim u okviru studije "Global Burden of Diseases" iz 2010. godine.

Devet svjetskih regija, Latinska Amerika i Karibi imali su najveći broj smrti od dijabetesa povezanih sa zašećerenim pićima. Istočna i centralna Rusija imaju najviši broj smrti od srčanih bolesti.

Meksiko, koji ima jedan od najviših nivoa konzumacije zašećerenih pića na svijetu, ima i najviši broj smrti sveukupno. 318 smrtnih slučajeva na milion odraslih osoba povezano je sa zašećerenim napicima.

Japan, čija populacija je među onima koji najmanje konzumiraju zašećerena pića, ima najmanje smrtnih slučajeva – samo 10 na milion odraslih osoba.

"Budući da smo se fokusirali na smrti usljed hroničnih bolesti, naša studija se bazirala na odrasle osobe. Dalja istraživanja trebala bi se fokusirati na konzumaciju zašećerenih pića kod djece i kako ona utječu na njihovo trenutno i buduće zdravlje", kaže vođa istraživanja, Gitanjali Singh, sa Harvardove škole javnog zdravlja u Bostonu.

Prošlog mjeseca istraživači su upozorili da samo jedna limenka gaziranog pića dnevno može povećati rizik od dijabetesa tipa 2.

Naučnici su otkrili da kalorije na bazi šećera, poput onih u gaziranim pićima, mogu prije izazvati dijabetes nego kalorije iz bilo kojeg drugog izvora.

Ovo je prvi put da su naučnici ispitali teoriju da prekomjerno konzumiranje bilo koje hrane izaziva pretilost, a ta pretilost izaziva dijabetes.