{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pretjerana upotreba soli izaziva 2,3 miliona smrti godišnje

23.3.2013. u 08:39
44
7
Pretjerana upotreba soli izaziva 2,3 miliona smrti godišnje
44
Pretjerana upotreba soli izaziva 2,3 miliona smrti godišnje
Konzumiranje pretjeranih količina soli izaziva oko 2,3 miliona smrti godišnje, više i od konzumiranja zašećerenih pića.
Oko 15 posto smrti od srčanih udara i srčanih bolesti u cijelom svijetu uzrokovano je konzumiranje pretjeranih količina soli, pokazalo je istraživanje Američke kardiološke asocijacije.

U posljednjoj studiji, naučnici sa Harvarda su otkrili kako su zašećerena pića uzrok 180 hiljada smrti godišnje, ali su otkrića vezana za so mnogo više zabrinjavajuća.

"Nacionalne i svjetske zdravstvene javne mjere, poput sveobuhvatnog smanjenja natrija, mogle bi spasiti milione života. Natrij je puno veći problem od zašećerenih pića, jer se nalazi u svemu", kaže vođa studije i vanredni profesor medicine na Harvardu, Dariush Mozaffarian.

Istraživači su anketirali 247 odraslih osoba koje su konzumirale natrij, klasificiranih prema dobi, spolu, regionu i državi, u periodu između 1990. i 2010. godine. U istraživanju je sudjelovalo 488 naučnika iz 303 institucije iz 50 država širom svijeta.

Gotovo milion smrti, 40 posto od ukupnog broja, bile su prerane i kod ljudi mlađih od 69 godina.

Oko 60 posto smrtnih slučajeva odnosi se na muškarce, a 40 posto na žene. Srčani udar uzrok je 42 posto smrti, a 84 posto svih smrti izazvanih konzumiranjem pretjeranih količina natrija dešava se u zemljama sa niskim i srednjim primanjima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: