Istraživanje
44

Vožnja biciklom na posao smanjuje rizik od raka i bolesti srca

Klix.ba
Ukoliko želite živjeti duže i smanjiti rizik od raka i bolesti srca onda biste na posao trebali ići biciklom, pokazalo je novo istraživanje. Studija je pokazala da vožnja bicikla upola smanjuje rizik od raka i bolesti srca.

Petogodišnja studija u kojoj je učestvovalo 250.000 Britanaca pokazala je i da hodanje ima određene prednosti u odnosu na sjedenje u javnom prevozu ili vožnju automobilom. Istraživači ističu da vožnja bicikla prestaje biti pitanje volje onog trenutka kada postane dio radne rutine. Studija je poredila ljude koji su bili aktivni s onima koji su na putu do posla sjedili.

Ukupno 2.430 ispitanika je umrlo, 3.478 je oboljelo od raka i 1.110 ih je imalo srčane probleme. Međutim, studija je pokazala da redovna vožnja bicikla smanjuje rizik od smrti iz bilo kojeg razloga za 41 posto, rizik od raka za 45 posto i rizik od bolesti srca za 46 posto.

Biciklisti su u prosjeku vozili oko 48 kilometara sedmično, a što su više koristili bicikl postajali su sve zdraviji. I pješačenje smanjuje rizik od bolesti srca, ali samo ukoliko ljudi hodaju više od devet kilometara sedmično.

Zdravstvene prednosti ostvarili su i oni koji kombinovali vožnju biciklom i javni prijevoz. Studija je objavljena u časopisu British Medical Journal.