{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Više od tri šolje kafe dnevno duplo povećava rizik od dijabetesa

2.9.2014. u 21:32
17
44
Više od tri šolje kafe dnevno duplo povećava rizik od dijabetesa
17
Više od tri šolje kafe dnevno duplo povećava rizik od dijabetesa
Ilustracija
Ukoliko pijete više od tri šolje kafe dnevno, duplo si povećavate rizik za dobijanje dijabetesa, rezultat je novog talijanskog istraživanja.
Redovno i pretjerano ispijanje kafe može povećati rizik od pred-dijabetesa, ranog stadija dijabetesa tipa 2, kod odraslih osoba koje kofein prerađuju sporo, te već pate od povišenog krvnog pritiska.

Tim talijanskih doktora uradio je istraživanje na 1.180 pacijenata u dobi između 18 i 45 godina, a koji su već patili od visokog krvnog pritiska. Od svih ljubitelja kafe, 87 posto njih pilo je jednu do tri šolje kafe dnevno, dok je ostalih 13 posto pilo više od tri šolje.

Od svih učesnika, njih 42 posto je imalo brz metabolizam koji je dobro prerađivao kofein, dok je 58 posto njih imalo sporiji metabolizam.

Ispitani koji su kafu pili umjereno, imali su 34 posto smanjen rizik od razvijanja pred-dijabetesa, dok su se veliki ljubitelji kafe suočavali sa rizikom povećanim za čak 50 posto.

Nakon šest godina, koliko je istraživanje trajalo, kod 24 posto pacijenata dijagnosticiran je pred-dijabetes.

"Faktori kao što su individualni životni stil su jako važni kad je u pitanju prognoza mladih ljudi sa povišenim krvnim pritiskom. U jednoj prethodnoj studiji smo otkrili kako rizik za hipertenziju kod velikih ljubitelja kafe zavisi i od drugih faktora, genetske pozadine, kao i individualnih životnih stilova. Oni sa metabolizmom koji sporije prerađuje kofein, imaju veći rizik od hipertenzije", pojasnio je dr. Lucio Mos, sa San Daniele bolnice za kardiologiju u Udinu, te dodao kako se rizik za razvijanje dijabetesa također povećava i kod osoba koje imaju problema sa viškom kilograma.

Ova studija zapravo je kontradiktorna prethodnoj koja je za cilj imala pokazati kako konzumiranje kafe smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: