{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ultrazvuk snimci: Pogledajte kako beba u stomaku reaguje na duhanski dim majke pušača

Klix.ba
25.3.2015. u 14:26
111
47
Ultrazvuk snimci: Pogledajte kako beba u stomaku reaguje na duhanski dim majke pušača
111
 
Istraživači su uporedili ultrazvučne snimke trudnica nepušača i onih koje puše cigarete.
Istraživači sa univerziteta Durham i Lancaster objavili su 4D ultrazvučne snimke pokreta fetusa kod trudnica nepušača i onih koje udišu nikotinski dim, a rezultati studije su objavljeni u žurnalu Acta Paediatrica.

Kroz trajanje studije istraživači su snimili 80 ultrazvučnih snimki 20 beba u 24. i 36. sedmici trudnoće. U 20 slučajeva, majke 16 beba nikad nisu zapalile cigaretu, dok su četiri bile redovni pušači i pušile u prosjeku 14 cigareta dnevno.

Rezultati koje možete pogledati u videu pokazuju pokrete fetusa kod majki pušača i kod tih beba je, stoji u rezultatu istraživanja, primijećeno mnogo više pokreta usta nego što je to normalno i što je kod fetusa majki nepušača.

Ove pokrete usta istraživači su opisali kao grimase, pokazavši u kolikoj mjeri nikotin smeta bebama u stomaku, te implicira kako se njihov centralni nervni sistem ne može razviti normalno, budući da su konstanto izložene štetnom nikotinskom dimu.

"Tehnologija nam omogućava da konačno steknemo uvid u ono što dosad nismo znali. Ovo je samo još jedan od dokaza u kolikoj mjeri pušenje u trudnoći negativno utječe na dijete", kaže profesor Brian Francis, jedan od učesnika studije.

Svih 20 beba je rođeno zdravo, no voditelji studije smatraju kako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se pokazalo u kolikoj mjeri je nikotinski dim štetan za nerođene bebe, te kako postoji mogućnost da fetusima smeta i duhanski dim iz okoline u kojoj je majka tek pasivni pušač.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: