Zdravlje
38

Ukoliko želite smršati, smanjite ugljene hidrate, a ne masti

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ukoliko želite izgubiti suvišne kilograme, ono što je na vašem tanjiru je važnije od vremena koje provedete u teretani, budući da je pravilna ishrana osnova svake dobre promjene u organizmu.

Ipak, ukoliko želite smršati i riješiti se suvišnih kilograma, nova studija sa Harvarda predlaže kako biste, umjesto uvriježenog mišljenja o izbacivanju masnoća iz jelovnika, to trebali učiniti sa ugljenim hidratima.

Studija je objavljena u magazinu PLoS One, a u njoj su istraživači s Harvarda i zdravstvene ustanove Women's Hospital ispitali preko 68.000 pacijenata na osnovu toga da li se njihova prehrana zasniva na smanjenoj količini masti ili smanjenoj količini ugljenih hidrata.

Rezultati su sljedeći: prehrana sa manje ugljenih hidrata je više pomagala pacijentima u gubljenju kilograma nego prehrana sa smanjenim udjelom masti. Sudionici studije koji su jeli manje UH izgubili su u prosjeku 3 kilograma više od onih koji su jeli nemasnu hranu.

Još jedna nedavna studija je pokazala kako osobe koje konzumiraju manje od 40 grama ugljenih hidrata dnevno gube u prosjeku četiri kilograma više od onih koji iz svoje prehrane izbacuju masti.

I iako se godinama vode polemike oko toga koja je hrana zdrava, a koja dijeta najuspješnija, brojna najnovija istraživanja podržavaju vraćanje ishrani naših predaka, poznatom kao LCHF ili paleo prehrana, te jelovniku koji će se sastojati od svježeg povrća, jaja, čistog mesa (bez mesnih prerađevina kao što su hrenovke, salame, paštete i kobasice), izbacivanju šećera, te korištenju dobrih masnoća kao što su maslac (nikako margarin), te maslinovo i kokosovo ulje.