Zdravlje
20

Ukoliko jedete mnogo tikve ili mrkve, vaša koža može postati narandžasta

Klix.ba
Ukoliko se na vašem jelovniku svakodnevno nađe dosta tikve ili bilo kojeg drugog voća ili povrća narandžaste boje, kao što je mrkva, vaša koža može postati narandžasta.

Specifičnu narandžastu boju ovom povrću daje beta karoten, biljni pigment koji tijelo pretvara u vitamin A (retinol). Ukoliko se u vašoj krvi nađe veće prisustvo ove tvari, to će rezultirati narandžastom bojom vaše kože.

Karotenoidi su biljne tvari koje djeluju kao snažni antioksidansi i imaju antikancerogena svojstva, a nalazimo ih u narandžastom, žutom, crvenom i zelenom voću i povrću, koji ih štite od stalne izloženosti sunčevim ultraljubičastim (UV) zrakama i od drugih opasnih utjecaja iz okoline.

Kako biste provjerili da li se u vašem organizmu nalazi previše beta karotena, pogledajte svoje dlanove i stopala. Budući da je na ovim mjestima koža jako debela, upravo je ovdje prisustvo beta karotena u većim koncentracijama najočiglednije.

Ukoliko primijetite narandžastu boju vaše kože, ne paničite, kažu stručnjaci. Povećana koncentracija beta karotena obično nema nikakve zdravstvene posljedice, već se može raditi isključivo o estetskom i kozmetičkom problemu.

Vrlo rijetko narandžasta boja kože nema nikakve veze sa prisustvom beta karotena u krvi, već može biti posljedica usporenog rada štitne žlijezde ili pak oslabljene funkcije bubrega ili jetre. Ukoliko sumnjate na nešto od ovoga, svakako se posavjetujte sa vašim doktorom.