Istraživanje
0

Ugljikohidrati za doručak pospješuju mršavljenje

Klix.ba
Dobra vijest stiže sa sve one koji su na dijeti. Prema posljednjem istraživanju čak i vi možete jesti slatkiše. Istraživači kažu da slatkiše slobodno možete konzumirati za doručak, a to će vam čak pomoći da smršavite i zadržite željenu kilažu.

Naučnici su pratili 200 pretilih osoba koje nisu dijabetičari, a koje su bile na nekoj od niskokaloričnih dijeta.

Iako su obje dijete imale isti broj kalorija koje se unose u dnevnoj prehrani, oko 1.600 za muškarce i 1.400 za žene, jedna grupa je za doručak jela slatko pecivo, kao što je krofna, dok su drugi u toku dana imali jedan obilniji obrok, piše magazin Steroids.

Istraživači sa Univrziteta u Tel Avivu su došli do podatka da su oni, koji su za doručak konzumirali hranu bogatu ugljikohidratima i bjelančevinama, čija kalorijska vrijednost je bila 600, lakše podnosili dijetu i duže se pridržavali tog načina prehrane, nego oni koji su jeli doručak od 300 kalorija. Utvrđeno je da su kroz osam mjeseci i jedni i drugi izgubili gotovo 15 kilograma, s tim da su oni koji nisu konzumirali ugljikohidrate za doručak u posljednja četiri mjeseca vratili kilograme, dok su oni koji su doručkovali slatka peciva u posljednjim mjesecima još brže gubili na težini.

“Cilj dijeta nije samo smanjenje težine, nego i smanjenje osjećaja gladi, kao i sprečavanje ponovnog vraćanja suvišnih kilograma”, kaže dr. Daniel Jakubowicz, jedan od vodećih istraživača.